MESKIPUN Langkawi City FC (LCFC) pasukan baharu dalam saingan Liga M3, inisiatif serta sokongan ditunjukkan kelab berpangkalan di Langkawi itu terhadap petugas barisan hadapan yang berjuang melawan wabak pandemik COVID-19 harus dipuji.

Pengurusan LCFC turut ‘turun padang’ dengan menyalurkan sumbangan RM2,000 kepada Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Langkawi semalam dalam menyokong keperluan mereka menjalankan tugas seharian sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengurus Pasukan LCFC, Mohd Noor Mohd Amin berkata, sumbangan itu sebagai tanda penghargaan kepada petugas barisan hadapan yang kini memerlukan sokongan semua pihak bagi memerangi dan seterusnya membebaskan Malaysia daripada pandemik ini.

“Sumbangan ini untuk pembelian peralatan diperlukan sewaktu mereka menjalankan tugas seperti penutup muka dan selebihnya terpulang kepada mereka.

“Sumbangan ini sebagai menghargai jasa serta pengorbanan anggota APM Langkawi yang menjadi antara barisan penting dalam memerangi wabak Covid-19,” katanya.

Sementara itu, Mohd Noor berkata, sepanjang PKP, semua pemain LCFC kini menjalani latihan masing-masing di rumah dengan panduan diberikan ketua jurulatih yang juga bekas pemain legenda Kedah Nelson Sam Martin.

Selain layak ke pusingan kedua Piala FA bertemu Melaka United, LCFC masih belum kalah dalam saingan M3 apabila menewaskan Klasiko FC 2-0 dan seri 2-2 menentang NLFC Mahsa.