PENGACARA dan penyampai stesen radio Era, Radin Amir Effendi bersama beberapa rakannya berjaya mengumpul RM8,099 hasil jualan lelong amal kasut peribadinya sejak memulakan projek itu pada 20 April lalu.

Radin berkata, dia sangat berterima kasih kepada pembeli dan kutipan dana itu akan digunakan sepenuhnya untuk menyalurkan bantuan kepada yang memerlukan termasuklah barisan hadapan.

“Dengan rendah hatinya, kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pembeli, individu yang kongsikan berita lelongan ini serta rakan-rakan media. Kami berjaya mengumpul sebanyak RM7,579 dan sumbangan tambahan RM520 menjadikan jumlahnya RM8,099.

“Berbekalkan dana ini, seterusnya kami akan menguruskan proses pembelian keperluan untuk disumbangkan kepada barisan hadapan. Dana itu juga akan digunakan untuk penyediaan makanan berbuka puasa kepada yang memerlukan.

“Kami juga ingin memohon maaf terhadap segala kekurangan dan kesilapan sewaktu mengendalikan projek lelongan terbabit disebabkan ia pertama kali dibuat. Syukur, kebanyakan pembeli beri kerjasama terbaik dan sudi hulukan bantuan amal,” katanya.

Dalam pada itu, Radin juga sedikit terkilan dengan individu yang menipu untuk menjadi pembeli sehingga menyulitkan urusniaga dalam projek itu.

“Kalau ikutkan, kami berjaya mengumpul hasil jualan sebanyak RM10,075 dan kami terus menghubungi kesemua pembeli pada hari berikutnya. Namun, ada sebahagian juga yang langsung tidak memberikan respon untuk proses pembayaran.

“Mereka tidak membaca mesej langsung (DM), menyekat akaun saya, serta mengaku suka-suka dan menipu jadi pembeli. Disebabkan itu, kami terpaksa mencari pembeli baru untuk kasut yang gagal dijual dengan harga bidaan baru lebih rendah,” katanya.

Terdahulu, Radin mengumumkan dia mengambil inisiatif menjual 20 koleksi kasut sukan berjenama miliknya melalui projek lelongan amal.