SELEPAS penyertaan dalam program Lagu Cinta Kita musim kedua (LCK2), nama penyanyi Khodi, 19, nampaknya kian mekar dalam kalangan peminat muzik tempatan.

Tidak mahu berlengah, Khodi kini tampil dengan lagu baharu yang cukup unik berjudul Lenggang.

Berbeza dengan suntikan plot cerita moden, Khodi atau nama sebenarnya Khodijah Kamarul Bahrin mengambil pendekatan berani bagi memberikan perisa berbeza terhadap Lenggang.

Paling penting, dia turut bekerja keras mempelajari gerak tari untuk lagu terbabit.

Menurutnya, Lenggang adalah kisah seorang puteri yang tertunggu kehadiran putera impiannya. Demikian juga ceritanya untuk si putera yang mencari puteri idamannya.

“Ia ala cerita Cinderella. Namun, untuk muzik video Lenggang, saya dan pasukan memberikan sedikit ‘twist’ atau kelainan pada jalan ceritanya. Saya memainkan watak seorang puteri kayangan yang mempunyai sifat ‘alter ego’ bertopengkan sifat baik dan nakal. Dia berjaya mempesona si putera dengan watak baiknya.

“Bagaimanapun, akhirnya si putera cuma dipermainkan apabila si puteri bertukar menjadi nakal. Saya harap pendengar dapat menghayati mesej lirik Lenggang ini yang sebenarnya sebuah hikayat relevan tidak kira zaman mengenai pencarian cinta antara dua hati. Semoga pendengar juga akan menikmati penceritaannya dalam genre ‘fusion’ pop asli,” katanya.

Gemar bereksperimen dengan pelbagai jenis rentak lagu, Khodi mengakui kekuatan utama Lenggang ialah melodinya yang pantas melekat di sanubari. Elemen asli menyemarakkan lagi keindahan lagu itu.

“Bagi saya, lagu ini mempunyai melodi dan rentak yang unik dan sebaik mendengar, melodinya akan melekat terus dalam ingatan. Ia tidak mudah dilupakan. Rentak elemen asli dalam lagu ini juga sangat menghiburkan dan boleh membuat sesiapa saja terasa nak menari. Saya boleh katakan, lagu ini mampu mencipta satu perasaan indah.

KHODI tampil berani dengan lagu berentak fantasi, Lenggang.
KHODI tampil berani dengan lagu berentak fantasi, Lenggang.

“Paling teruja, saya berpeluang untuk menari sendiri tarian Lenggang. Semestinya ia pengalaman baru disebabkan saya bukan seorang penari. Ia menggabungkan tarian Melayu, Keraton dan bagi korus pula tarian Inang. Lenggang ini sangat menghiburkan dan semoga pendengar dapat sama-sama mencuba tarian Lenggang ini,” katanya.

Dihasilkan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), cabaran terbesar bagi Khodi adalah untuk menyanyikan sebuah lagu yang genrenya di luar zon selesanya. Tapi dengan bimbingan padu daripada penerbit Lenggang iaitu Shazee, dia mengakui banyak membantunya berjaya untuk melakukan yang terbaik.

“Saya sangat menghargai bimbingan dan kerjasama yang diberikan penerbit hebat ini sepanjang proses rakaman. Selesai rakaman, saya dan pasukan menetapkan konsep muzik video Lenggang pula. Bagi saya, tariannya juga antara cabaran besar kerana ini adalah kali pertama saya benar-benar menari.

“Dalam tempoh seminggu, pereka tari Emma Tosh dan Raja Eizureen berusaha mengajar langkah tarian dan barulah saya tahu menyanyi sambil menari bukan mudah. Pengalaman berharga ini banyak mengajar. Alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan hati dan saya sangat bersyukur dipertemukan dengan insan-insan seni yang handal belaka.

“Saya pasti berbesar hati jika pendengar di luar sana terhibur dengan lagu ini dan tidak jemu untuk mendengar dan menari bersama. Saya juga tidak mensasarkan lagu ini untuk golongan tertentu sebab bagi saya lagu Lenggang ini adalah sesuai untuk masyarakat sejagat. Semua boleh menikmatinya,” katanya.

Penyanyi kelahiran Kuala Lumpur ini memulakan karier muziknya sekitar tahun lalu. Khodi yang juga penuntut jurusan Diploma Muzik di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) pernah tampil dengan lagu Ke Mana sebelum ini. Khodi menjadikan Datuk Sheila Majid dan Dayang Nurfaizah sebagai sumber inspirasinya.