Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy bercakap secara langsung di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada hari Selasa, mengecam Rusia kerana menjadikan segala-galanya daripada bekalan makanan kepada tenaga nuklear sebagai senjata dalam kedesperanan mereka untuk menakluki negaranya.

“Apabila kebencian dijadikan senjata terhadap satu negara, ia tidak akan berhenti di situ,” kata Zelenskyy sebelum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada sesi Selasa Minggu Tahap Tinggi.

“Matlamat perang semasa terhadap Ukraine adalah untuk menjadikan tanah kami, rakyat kami, kehidupan kami, sumber kami menjadi senjata terhadap anda — terhadap peraturan antarabangsa berasaskan,” tambahnya.

“Sejak permulaan perang skala penuh, pelabuhan Ukraine di Laut Hitam dan Azov telah diblok oleh Rusia,” katanya. “Sehingga kini, pelabuhan kami di Sungai Danube kekal menjadi sasaran peluru berpandu dan drone, dan ia jelas merupakan percubaan Rusia untuk menjadikan kekurangan bekalan makanan di pasaran global sebagai pertukaran bagi pengiktirafan sebahagian, jika tidak semua, wilayah yang ditawan.”

Tahun lalu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengantarakan perjanjian antara negara-negara yang berperang untuk menjamin perdagangan bijian penting, dengan Ukraine dan Rusia membentuk sekitar 25% daripada gandum dunia, oleh itu gelaran Ukraine sebagai “jelapang Eropah”.

Pada musim panas 2023, Moscow mengumumkan bahawa ia telah menamatkan perjanjian itu dan kemudian menyerang pelabuhan Ukraine hanya satu hari kemudian sebagai sebahagian daripada “serangan balas besar-besaran” yang didakwa Rusia akan menyeimbangkan serangan dari Kyiv terhadap jambatan yang menghubungkan ke Semenanjung Crimea, yang telah dipegang Rusia sejak menceroboh pada 2014.

Rusia secara khusus telah memberi tumpuan kepada serangannya di Odesa, di mana ia memusnahkan 60,000 tan bijirin, menurut Kementerian Pertanian Ukraine.

Zelenskyy sekali lagi menimbulkan kempen Rusia yang berterusan menculik kanak-kanak Ukraine, yang meletakkan asas untuk Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk Presiden Rusia Vladimir Putin.

Duta Besar AS untuk Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah, Michael Carpenter, pada bulan Julai tahun lalu mendedahkan bahawa AS mempunyai maklumat bahawa “beribu-ribu” kanak-kanak pada bulan itu sahaja telah dipindahkan dari kawasan Ukraine yang dikawal Rusia ke Rusia sendiri.

Zelenskyy merayu kepada PBB pada hari Selasa, “Apa yang akan terjadi kepada mereka?”

“Kanak-kanak di Rusia diajar membenci Ukraine, dan semua hubungan dengan keluarga mereka diputuskan. Dan ini jelas merupakan genosid,” kata Zelenskyy, mengulangi bahawa kebencian terhadap satu negara “tidak akan berhenti” dan bahawa Rusia akan meneruskan kempennya ke negara-negara lain jika berjaya di Ukraine.

“Bahagian Moldova dan Georgia kekal diduduki,” katanya. “Rusia mengoyak Syria menjadi runtuhan, dan jika bukan Rusia, senjata kimia tidak akan pernah digunakan di sana di Syria.”

“Rusia hampir menelan Belarus,” sambungnya. “Ia jelas mengancam Kazakhstan dan Negara Baltik lain, dan matlamat perang semasa terhadap Ukraine adalah untuk menjadikan tanah kami, rakyat kami, kehidupan kami, sumber kami menjadi senjata terhadap anda – sekali lagi, peraturan antarabangsa berasaskan.”

“Banyak kerusi di Dewan Perhimpunan Agung PBB mungkin menjadi kosong jika Rusia berjaya dengan pengkhianatan dan agresinya,” tekannya.

Rusia mendapat peluang untuk menghadiri Perhimpunan Agung pada hari Sabtu apabila Menteri Luar Negeri Sergey Lavrov dijangka berada di podium. Timbalan Duta Besar PBB Dmitry Polyansky duduk di tempat duduk Rusia semasa ucapan Zelenskyy.