Beberapa syarikat utama Jepun telah memutuskan untuk berhenti menggunakan bintang-bintang yang diwakili oleh Johnny & Associates, sebuah syarikat hiburan yang berada di pusat skandal serangan seksual.

Pembuat minuman Asahi Group Holdings – dikenali kerana bir Super Dry-nya – tidak akan lagi menyiarkan iklan yang menampilkan Junichi Okada, Toma Ikuta dan Sho Sakurai, kata syarikat itu Selasa, dan tiada rancangan untuk menandatangani penyanyi, penari atau pelakon yang bersekutu dengan Johnny. Syarikat-syarikat lain, termasuk syarikat penerbangan bendera Jepun Japan Airlines dan penanggung insurans utama Nippon Life Insurance Co., mengikuti jejak langkah ini dalam menjauhkan diri daripada skandal itu.

Johnny & Associates kekal sebagai salah satu syarikat hiburan paling berkuasa di Jepun walaupun siasatan mengesahkan pengasasnya Johnny Kitagawa secara seksual menyerang ratusan kanak-kanak dan remaja selama berdekad-dekad sementara bisikan kesalahannya diabaikan. Anak saudara perempuannya meletak jawatan sebagai ketua eksekutif minggu lalu tetapi masih memiliki syarikat yang mengkhususkan diri dalam kumpulan lelaki.

Para pengkritik berkata media berita arus perdana menutup mulut kerana tidak mahu kehilangan akses kepada bintang-bintang Johnny untuk program mereka. Tetapi pendapat umum telah berubah secara dramatik dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan gelombang syarikat yang menjatuhkan Johnny dijangka akan berkembang.

Tidak jelas sama ada puluhan artis yang menandatangani Johnny akan membelot secara besar-besaran ke syarikat lain. Johnny beroperasi sebagai ejen untuk artis dan penerbit kandungan, serta mengendalikan sekolah untuk artis masa depan, bermakna artis mungkin mempunyai pilihan terhad jika mahu meninggalkan.

Walaupun spekulasi sedang berleluasa bahawa rancangan TV mungkin menjatuhkan bintang-bintang Johnny dari program mereka, peralihan sedemikian mungkin beransur-ansur. Pada masa lalu, para pengkritik mengatakan Johnny mempunyai kuasa untuk menghukum penerbit program jika bintang mereka dilepaskan untuk saingan.

Suntory Holdings berkata ia akan berhenti menggunakan kakitangan Johnny dalam iklan-iklannya dan secara rasmi menuntut tadbir urus korporat yang lebih baik. Pembuat minuman yang dikenali kerana wiski Hibiki itu sebelum ini menampilkan Hokuto Matsumura dari SixTONES dalam iklan-iklannya.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan akhbar tempatan Asahi, yang tidak berkaitan dengan pembuat minuman itu, Ketua Pegawai Eksekutif Asahi Group Atsushi Katsuki berkata beliau terkejut apabila Johnny secara terbuka mengakui sejarah serangan seksual benar-benar berlaku.

“Jika kami meneruskan kontrak kami, ia akan seolah-olah kami membenarkan pelanggaran hak asasi manusia,” katanya.