Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un akan bertemu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk lawatan rasmi negara, Kremlin mengumumkan Isnin.

Media negara Korea Utara mengesahkan lawatan dalam laporan Isnin, dengan Kim dijangka bertemu Putin dalam beberapa hari akan datang, menurut laporan dari ABC News.

“Rakan Sejiwa kita Kim Jong Un akan melawat Rusia atas jemputan Presiden Rusia Vladimir Putin. Semasa lawatan beliau akan bertemu Putin dan mengadakan sidang kemuncak,” kata Korean Central News Agency, menurut laporan itu.

Kereta api peluru kalis peluru yang dipercayai membawa pemimpin Korea Utara berlepas dari Pyongyang pada malam Ahad, laporan itu berkata, merujuk kepada pegawai Korea Selatan. Kereta api itu dijangka mengambil masa dua hari untuk tiba di bandar Rusia Vladivostok di sempadan Korea Utara, perjalanan 683 batu yang akan diambil pada hanya 37 batu sejam. Dari sana, kereta api itu dijangka akan dipasang dengan roda baru yang akan membolehkannya bergerak di atas landasan Rusia. Putin juga memulakan lawatan dua hari ke Vladivostok pada Isnin untuk forum ekonomi, menurut agensi berita Rusia TASS.

Rebekah Koffler, seorang analis perisikan tentera strategik, bekas pegawai kanan Agensi Perisikan Pertahanan dan penulis “Putin’s Playbook,” memberitahu Digital perhubungan yang lebih erat antara Rusia dan Korea Utara akan mempunyai “implikasi strategik besar untuk keselamatan AS.”

“Dua daripada penentang utama kita bergabung, memperluas kerjasama ketenteraan-perindustrian,” kata Koffler. “Rusia memiliki salah satu pengetahuan paling luas di dunia dalam bidang senjata nuklear dan teknologi angkasa lepas. Kenyataan bahawa ia akan berkongsi pengetahuan ini dengan Korea Utara bukanlah berita baik untuk Amerika Syarikat. Kenyataan bahawa kedua-dua penentang ini juga mempunyai hubungan erat dengan China menjadikan keadaan lebih buruk.”

Koffler percaya kerjasama antara Korea Utara dan Rusia akan memberi manfaat kepada kedua-dua negara, dengan menyatakan bahawa Rusia boleh menyediakan Korea Utara dengan makanan di tengah krisis makanan yang semakin mendalam di negara itu dan akses ke vaksin COVID-19. Sementara itu, Korea Utara akan dapat memberikan Rusia peluru untuk mengekalkan serangan Rusia ke atas Ukraine. Rusia juga boleh membantu Korea Utara secara ketenteraan, kata Koffler.

“Rusia, sebagai salah satu pemimpin dunia dalam teknologi nuklear, satelit, pelancaran angkasa lepas, dan peluru berpandu, boleh membantu Korea Utara memperkukuhkan asas teknologi ketenteraan-perindustriannya,” Koffler menyatakan. “Bukan kebetulan bahawa Korea Utara baru-baru ini mendedahkan kapal selam serangan taktikal nuklearnya yang baru. Korea Utara mengembangkan arsenal senjata pemusnahan besar-besaran jelas bukan kepentingan AS.”

Perbincangan antara Kim dan Putin yang melibatkan rancangan untuk Korea Utara menghantar bekalan senjata ke Rusia telah “secara aktif maju,” jurucakap Dewan Keselamatan Negara AS John Kirby, berkata bulan lalu, menegaskan bahawa itu adalah tanda keputusasaan oleh Putin.

“Kami mempunyai maklumat baru, yang mana kami dapat kongsi hari ini, bahawa rundingan senjata antara Rusia dan DPRK sedang giat maju,” kata Kirby. “Berikutan rundingan ini, perbincangan peringkat tinggi mungkin akan diteruskan dalam beberapa bulan akan datang. Sekarang, antara potensi perjanjian ini, Rusia akan menerima kuantiti yang signifikan dan pelbagai jenis peluru dari DPRK, yang tentera Rusia merancang untuk digunakan di Ukraine.”

Adrienne Watson, jurucakap NSC, menyatakan bahawa walaupun mereka belum mengesahkan butiran khusus lawatan yang dilaporkan, Korea Utara sebelum ini menyatakan bahawa mereka tidak bersedia untuk menjual senjata kepada Rusia.

“Seperti yang kami amarkan secara terbuka, perbincangan senjata antara Rusia dan DPRK dijangka akan diteruskan semasa lawatan Kim Jong-Un ke Rusia. Kami mendesak DPRK untuk mematuhi komitmen awam bahawa Pyongyang tidak akan menyediakan atau menjual senjata kepada Rusia,” kata Watson kepada Digital.

Sementara itu, Koffler percaya kedua-dua pihak bertemu menghantar mesej jelas pembangkang kepada Barat.

“Satu lagi manfaat yang kurang ketara bagi kedua-dua diktator adalah bahawa pertemuan Putin-Kim mengganggu Washington,” kata Koffler. “Kedua-duanya tidak akan melepas peluang untuk mengganggu AS.”