Sembilan penumpang cedera selepas kebakaran enjin menghantar asap ke dalam kabin sebuah pesawat Air China yang mendarat di Singapura, mendorong pemindahan pesawat itu.

Pesawat Airbus A320 dengan 146 penumpang dan sembilan anak kapal membuat pendaratan kecemasan lebih kurang 4:15 petang Ahad, lapor Lapangan Terbang Changi dalam satu kenyataan di halaman Facebooknya. Penerbangan itu datang dari bandar Chengdu di wilayah Sichuan China.

Sembilan orang mengalami kecederaan ringan berkaitan penyedutan asap dan lecuran semasa pemindahan, menurut kenyataan itu.

Juruterbang mengisytiharkan kecemasan selepas melaporkan asap dalam ruang kargo hadapan dan tandas. Asap mengaburkan lampu dalam kabin dan pramugari memberitahu orang ramai supaya tenang dan duduk di tempat duduk mereka selepas beberapa orang bangun, kata seorang penumpang kepada media Cina.

Kebakaran di enjin kiri dipadamkan selepas pesawat mendarat, media Cina berkata. Siasatan awal menunjukkan kegagalan mekanikal dalam enjin adalah punca, kata Air China dalam kenyataan yang disiarkan di media sosial awal Isnin.

Siasatan sedang berterusan.

China telah meningkatkan keselamatan penerbangan secara mendadak berikutan beberapa nahas maut pada tahun 1990-an dan awal 2000-an ketika industri penerbangan mengalami pertumbuhan pesat. Pengecualian jarang berlaku apabila sebuah pesawat China Eastern Airlines terhempas ke gunung pada Mac 2022, mengorbankan kesemua 132 orang di dalamnya.