Seorang pegawai Perancis yang ditahan di Niger minggu lalu telah dibebaskan, kata kerajaan Perancis pada Khamis. Penangkapan itu meningkatkan ketegangan antara Perancis dan Niger, di mana pegawai tentera menggulingkan presiden terpilih bulan lalu dan memerintahkan pegawai Perancis meninggalkan negara itu.

Kementerian Luar Perancis dalam kenyataan menyatakan bahawa Stephane Jullien, penasihat warganegara Perancis di luar negara, dibebaskan pada hari Rabu, lima hari selepas ditangkap. Ia tidak memberikan butiran mengenai pembebasan, atau mengenai sebab penangkapannya. Kerajaan Perancis mendesak pembebasannya.

Pegawai tentera di Niger menggulingkan dan menahan Presiden terpilih Mohamed Bazoum pada bulan Julai dan bulan lalu memerintahkan duta besar Perancis meninggalkan negara itu. Perancis, bekas penjajah Niger, enggan mematuhi perintah itu, dengan mengatakan bahawa junta bukanlah pihak berkuasa sah negara itu.

Duta Besar Perancis Sylvain Itte diminta meninggalkan Niger dalam surat daripada Kementerian Luar Niger yang menuduhnya mengabaikan jemputan untuk mesyuarat dengan kementerian. Surat itu juga menyebut “tindakan kerajaan Perancis yang bertentangan dengan kepentingan Niger.”

Hampir 1,500 tentera Perancis ditempatkan di Niger untuk membantu pasukan tempatan memerangi ekstremis Islam. Walau bagaimanapun, kerjasama tentera telah digantung sejak rampasan kuasa, yang pemimpinnya mendakwa bahawa kerajaan Bazoum tidak melakukan cukup untuk melindungi negara daripada pemberontakan.

Junta kini berada di bawah sekatan oleh kuasa Barat dan serantau Afrika.