Jika anda sedang mempertimbangkan perjalanan ke Australia, anda mungkin akan mendapati sesuatu yang menyeronokkan untuk semua orang untuk menerokai. Mungkin anda menikmati menangkap ombak, sinar di pantai yang indah atau barbeku yang baik. Mungkin anda adalah seorang pencari pengembaraan, dan mahu menyelam Terumbu Sawar Besar atau memegang koala comel. Australia adalah tempat yang ideal untuk memeriksa item senarai bucket ini.

Sebelum anda pergi, ada perkara yang perlu anda ketahui.

Australia adalah destinasi percutian yang menarik, tetapi pastikan untuk merancang dengan banyak masa untuk dibazirkan. Australia besar, dan anda mungkin terpaksa melompat ke penerbangan pesawat yang mahal untuk pergi dari satu bandar ke bandar lain. Selain itu, perjalanan jalan raya berbilang hari juga adalah pilihan.

Ketahui lebih lanjut tentang Australia di bawah.

Walaupun bahasa Inggeris adalah bahasa yang paling biasa digunakan di Australia, terdapat perkataan dan frasa unik yang digunakan penduduk tempatan yang mungkin tidak dikenali anda. Beberapa mempunyai makna yang berbeza di Amerika Syarikat. Ini adalah beberapa contoh.

Di Australia, bulan musim panas adalah Disember hingga Februari. Jika anda melawat pada bulan-bulan tersebut, pastikan untuk membawa perlindungan matahari tambahan kerana matahari akan sangat terik panas.

Ketika berenang di air tawar yang segar di salah satu pantai yang indah di Australia, pastikan untuk memperhatikan tanda berenang hanya di antara bendera yang menandakan kawasan berenang yang selamat.

Australia mempunyai salah satu kadar serangan ikan jerung tertinggi di dunia. Walaupun begitu, kemungkinan serangan ikan jerung fatal yang berlaku adalah jarang, tetapi masih penting untuk mengamalkan langkah-langkah keselamatan.

Berenang di pantai yang diawasi boleh membantu menjaga keselamatan anda semasa bercuti. Pantai di Australia yang selamat untuk berenang ditandakan dengan bendera merah dan kuning.

Australia adalah negara yang besar, dan anda tidak akan dapat melawat semua bandar popular tanpa menaiki kapal terbang, atau memperuntukkan hari untuk memandu. Sebagai contoh, jika anda mahu melawat Sydney dan Cairns, jangkakan penerbangan pesawat hampir tiga setengah jam dari titik A ke titik B.

Juga ambil perhatian bahawa tambang pesawat di Australia boleh menjadi sangat mahal, jadi terbang dari tempat ke tempat mungkin tidak mampu.

Rancang lebih awal untuk mengelakkan memecahkan bank sambil juga melihat banyak Australia.

Di Australia, sebungkus rokok kos sekitar $40 pada purata.

Selain itu, pembungkusan rokok kelihatan sangat berbeza di negara ini. Di Australia, “pembungkusan polos” digunakan. Ini bermaksud penandaan dan pengiklanan dibuang, tetapi amaran kesihatan kekal pada kotak. Pembungkusan juga menampilkan gambar anti merokok grafik yang memaparkan bahaya rokok.

Sydney

Tapak popular di Sydney adalah Rumah Opera Sydney dan Jambatan Pelabuhan Sydney. Selain itu, Sydney adalah rumah kepada pantai popular, termasuk Pantai Bondi, Manly dan Coogee.

Melbourne

Melbourne adalah rumah kepada pantai, muzium, taman yang indah dan bar bumbung dengan pemandangan yang menakjubkan.

Semasa di sana, pertimbangkan untuk memeriksa Stesen Kereta Api Flinders Street dan Melbourne Skydeck di mana anda boleh mendapatkan pemandangan bandar yang sempurna dari ketinggian yang hebat.

Great Ocean Road

Selepas menerokai Melbourne, anda boleh menerokai Great Ocean Road yang hanya beberapa jam jauhnya. Pemanduan ini berbaloi untuk dilakukan. Ia akan memberikan pemandangan yang sangat indah, banyak perhentian untuk berselancar dan berenang serta air terjun yang cantik. 12 Rasul adalah salah satu perhentian paling popular dalam perjalanan ini.

Brisbane

Walaupun anda boleh melihat hidupan liar di seluruh Australia, Brisbane menawarkan pengalaman haiwan unik seperti di Lone Pine Koala Sanctuary.

Australia Zoo Brisbane dikenali sebagai “rumah pemburu buaya,” dan dimiliki oleh keluarga mendiang Steve Irwin.

Zoo ini kira-kira satu jam memandu dari Brisbane. Selain mengesan haiwan dari jauh di zoo, anda juga boleh bertemu haiwan. Terdapat banyak pilihan untuk pengalaman dengan haiwan termasuk lemur, panda merah, meerkat, badak, koala, kanggaru dan banyak lagi.

Pulau Kanggaru

Australia dikenali dengan hidupan liarnya yang unik, jadi adalah perkara biasa bagi pelancong untuk memasukkan pengembaraan hidupan liar ke dalam percutian mereka.

Jika anda mahu melihat marsupial Australia, Pulau Kanggaru adalah perhentian yang sempurna. Di sini, anda akan menemui echidna, koala dan kanggaru.

Cairns

Mungkin aktiviti paling popular untuk dilakukan semasa di Australia ialah meneroka Terumbu Sawar Besar.

Banyak pelayaran bot berlepas dari Cairns dan memulakan perjalanan melalui Laut Karang, di mana Terumbu Sawar Besar terletak. Dalam pelayaran bot ini, terdapat perhentian untuk turun untuk snorkeling dan menyelam. Anda dijamin untuk melihat kehidupan laut yang unik semasa menyelam kerana ia adalah salah satu ekosistem yang paling kompleks di dunia.

Jika anda bukan penyelam skuba yang bersertifikat, snorkeling Terumbu Sawar Besar masih pilihan. Terumbu boleh diterokai di perairan cetek, jadi anda masih akan mendapat pemandangan menakjubkan melalui snorkeling.