Menteri pertahanan semasa bagi Republik Rakyat China telah hilang dari mata awam selama beberapa minggu, menurut laporan.

Jeneral Li Shangfu — menteri pertahanan China yang dilantik pada bulan Mac di bawah Presiden Xi Jinping — tidak kelihatan secara awam sejak akhir bulan lepas.

Li terakhir kali dilihat pada 29 Ogos di Beijing, di mana beliau menyampaikan ucapan di Forum Keamanan dan Keamanan China-Afrika.

Pegawai dan penganalisis antarabangsa membuat spekulasi sama ada kehilangan yang jelas itu berkaitan dengan usaha berterusan Xi untuk mereformasi Parti Komunis China bagi mengukuhkan kuasa peribadinya dan meruntuhkan rasuah.

Duta Besar AS ke Jepun Rahm Emanuel bergurau minggu lepas bahawa Kongres Rakyat Kebangsaan China — yang dipenuhi dengan kehilangan mendadak dan perubahan mendadak yang sukar difahami — mula menyerupai novel misteri Agatha Christie.

“Barisan kabinet Presiden Xi kini menyerupai novel Agatha Christie ‘And Then There Were None’,” kata Emanuel. “Pertama, Menteri Luar Negeri Qin Gang hilang, kemudian pemerintah Pasukan Roket hilang, dan sekarang Menteri Pertahanan Li Shangfu tidak kelihatan di khalayak ramai selama dua minggu.”

“Siapa yang akan memenangi perlumbaan pengangguran ini? Belia China atau kabinet Xi?” tambah Emanuel.

Li dilantik ke Dewan Tentera Pusat pada bulan Oktober tahun lepas ketika Xi memasuki penggal ketiganya yang bersejarah.

Berikutan pelantikannya, beliau dinaikkan pangkat ke jawatannya sekarang pada bulan Mac berdasarkan kepakarannya dalam pemodenan tentera dan teknologi aeroangkasa.

Li sebelum ini disenaraihitamkan oleh Jabatan Perbendaharaan AS pada tahun 2018 apabila beliau adalah pengarah Jabatan Pembangunan Peralatan, yang menyelia teknologi tentera negara itu.

Jabatan Negara berkata bahawa Li terlibat dalam pembelian pesawat tempur Su-35 dan bahan-bahan untuk peluru berpandu permukaan-ke-udara S-400 daripada syarikat Rusia yang disenaraihitamkan.

Masa pendek Li dalam jawatan ditandai dengan sikap tentera yang lebih sederhana yang memberi tumpuan kepada kerjasama daripada persaingan.

Dalam ucapan pertamanya sebagai menteri pertahanan, Li berkata bahawa perang antara China dan AS akan menjadi “bencana yang tidak tertanggung bagi dunia” dan menekankan keperluan kedua-dua belah pihak untuk memperbaiki hubungan yang “berada pada tahap terendah rekod”.

Komen itu dibuat semasa Dialog Shangri-La, satu perhimpunan beberapa pegawai pertahanan teratas dunia di Singapura.

Digital menghubungi Jabatan Negara untuk komen mengenai situasi itu tetapi belum mendengar balik.