Polis Belanda minggu ini menemui semula lukisan Van Gogh yang dicuri lebih daripada tiga tahun lalu, berkat maklumat daripada seorang “detektif seni” yang mengembalikan lukisan itu dalam beg Ikea.

“Muzium Groninger amat gembira dan lega kerana karya itu telah kembali,” kata pengarahnya, Andreas Blühm, dalam satu kenyataan selepas polis mendapatkan semula lukisan itu pada hari Selasa. “Kami sangat berterima kasih kepada semua orang yang menyumbang kepada hasil yang baik ini.”

Lukisan minyak di atas kertas Vincent van Gogh “Parsonage Garden di Nuenen pada Musim Bunga” hilang pada Mac 2020 semasa pecah masuk pada waktu malam di muzium Singer Laren di Amsterdam, di mana lukisan itu digantung sementara dipinjamkan dari Muzium Groninger.

Arthur Brand, seorang profesor seni Belanda yang bertukar menjadi “detektif seni” yang berjaya mendapatkan semula beberapa karya curi, memainkan “peranan penting” dalam mendapatkan semula karya itu, yang Brand catat telah dicuri pada hari jadi Van Gogh.

Video dari media sosial Brand menunjukkannya membawa lukisan itu kembali ke apartmennya dalam beg Ikea, dengan karya itu sendiri dibalut berkali-kali dengan pembungkus gelembung dan pembungkus berbantal. Lukisan minyak 10 inci x 22 inci di atas kertas itu menunjukkan seseorang berdiri di taman dikelilingi pokok dengan menara gereja di latar belakang.

Rakaman keselamatan dari muzium itu menunjukkan seorang lelaki dalam mantel tebal dan topeng ski membuat jalan melalui bilik belakang muzium sambil membawa lukisan dan karya lain yang digulung. Brand kemudian menerima gambar lukisan itu hanya beberapa bulan kemudian sebagai bukti “bukti kehidupan” bahawa karya itu kekal tidak rosak.

Brand berkata gambar itu telah diedarkan dalam lingkaran Mafia. Foto-foto itu menampilkan lukisan itu bersama sebuah buku tentang pencuri yang mencuri dua lukisan Van Gogh dari sebuah muzium Amsterdam dan salinan Mei 2020 New York Times yang membincangkan kecurian tahun itu sendiri.

Polis Belanda pada tahun 2021 kemudian menangkap seorang lelaki berusia 58 tahun, kemudian dikenali hanya sebagai Nils M, atas kesyaki mencuri lukisan, termasuk karya Van Gogh, yang berjumlah sekitar $22.4 juta, lapor ABC News. Polis menyebut penangkapan itu sebagai “langkah penting” dalam siasatan, kerana mereka tidak mendapatkan semula lukisan yang dicuri Nils.

Dalam satu kenyataan, pihak polis menyatakan bahawa karya seni boleh berfungsi sebagai cagaran untuk jenayah terancang dan telah menyadap mesej yang memberi “gambaran baik” tentang perdagangan jenayah “dalam jenis objek berharga ini.”

Muzium Groninger enggan memberikan butiran tentang bagaimana ia akhirnya mendapatkan semula lukisan itu tetapi berjanji bahawa karya itu akan digantung di galerinya tidak lama lagi, walaupun itu mungkin tidak akan berlaku selama beberapa bulan, kerana lukisan itu telah “menderita” walaupun muzium meyakinkan bahawa karya itu masih “dalam keadaan baik”.

Pemulangan lukisan itu juga menimbulkan keanehan dalam pemilikan, kerana syarikat insurans telah membayar kerugian untuk kehilangan itu dan kini memiliki karya itu. Muzium Groninger menegaskan bahawa ia akan mempunyai hak belian pertama untuk karya itu.

Seseorang yang didapati bersalah melakukan kecurian seni di Belanda boleh dipenjara sehingga lapan tahun.