Inisiatif Global Clinton mengumumkan cadangan baharu untuk membantu membina semula Ukraine, menyediakan sokongan kemanusiaan

Di New York, pegawai-pegawai di Inisiatif Global Clinton 2023 mengumumkan Rangkaian Tindakan CGI Ukraine, serta pelbagai ikrar kewangan, untuk menyokong pertubuhan bukan keuntungan yang bekerja di Ukraine, ketika persidangan tahunan dua hari bermula pada hari Isnin.

Organisasi baharu, yang akan diumumkan secara rasmi pada hari Selasa, direka untuk memobilisasikan rakan kongsi CGI sedia ada dan pemimpin lain dari seluruh dunia, untuk mewujudkan dan membiayai komitmen baharu untuk rakyat Ukraine.

Ia adalah hasil usaha kerjasama antara Hillary Clinton, bekas setiausaha Negara dan calon presiden Demokrat, dan Olena Zelenska, isteri pertama Ukraine.

Rusia mula menyerang sempadan timur Ukraine pada Februari 2022. Tentera Moscow telah kekal di negara itu, memusnahkan infrastrukturnya, menjejaskan grid tenaganya dan membedil sekolah serta lokasi awam.

Pemimpin politik, perniagaan dan dermawan yang menghadiri CGI berharap organisasi baharu ini akan memberi lampu sorot kepada pertubuhan bukan keuntungan yang bekerja di Ukraine untuk memperbesar impak mereka dan seterusnya meningkatkan komitmen kewangan kepada usaha mereka.

Pertubuhan bukan keuntungan Save Ukraine, yang telah membuka pusat komuniti di seluruh negara untuk membantu keluarga – terutamanya kanak-kanak – yang trauma akibat perang, dan menyelamatkan kanak-kanak Ukraine yang ditahan di Rusia, akan menerima komitmen sokongan semasa persidangan.

Pertubuhan bukan keuntungan itu berhasrat untuk menggunakan wang itu untuk membuka lebih banyak pusat, kata Olga Yerokhina, jurucakap badan amal itu.

“Kami tahu bahawa kami tiada pilihan – kami mesti bekerja keras dan kami bersedia untuk itu,” kata Yerokhina, yang berpusat di Kyiv. “Tetapi kami juga mempunyai perasaan ini, ‘Wahai kawan-kawan, tolong jangan tinggalkan kami kerana kami mahu bersama kamu.’ Jika kami tidak bersama kamu, Rusia akan menghapuskan kami dari peta dunia.”

Pelakon Liev Schreiber, pengasas bersama BlueCheck Ukraine, yang menyaring pertubuhan bukan keuntungan kecil Ukraine yang melakukan kerja kemanusiaan dalam komuniti mereka supaya penderma dapat mengetahui tentang organisasi kecil ini dan berasa selesa membiayai mereka, berkata matlamat utama mana-mana pertubuhan bukan keuntungan yang bertujuan membantu Ukraine adalah untuk mengingatkan orang bahawa rakyat Ukrianian masih menderita dan bergelut.

“Hasil terbaik yang mungkin adalah terus mengingatkan orang bahawa mereka masih [dalam] situasi eksistensial,” kata Schreiber. “Demokrasi direka untuk menentang peluang mustahil. Dan ia berhasil. Ia telah menjadi mukjizat dalam banyak hal…. Ia benar-benar kisah Daud dan Goliat. Ia luar biasa. Dan bukan hanya mereka. Ia adalah kita menyokong mereka. Bagaimana kita boleh menyerah sekarang?”

Schreiber bercakap semasa panel Isnin pagi tentang keperluan jangka pendek dan panjang Ukraine, bersama-sama dengan Filippo Grandi, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian, Fran Katsoudas, ketua dasar, orang dan tujuan Cisco, dan pelakon Orlando Bloom, yang berkhidmat sebagai duta baik UNICEF.

“Saya sangat bangga dengan masyarakat global,” kata Schreiber. “Ini adalah ujian untuk kita. Adakah kita benar-benar peduli? Saya rasa setakat ini kita telah berjaya menyokong mereka. Begitu banyak negara melakukan sesuatu yang luar biasa untuk membantu. Itu penting. Kita tidak boleh lupa itu.”

Hillary Clinton, bekas Presiden Bill Clinton, dan Naib Pengerusi Yayasan Clinton Chelsea Clinton mengumumkan bulan lalu bahawa persidangan itu akan mencari lebih banyak komitmen untuk menangani perang di Ukraine, perubahan iklim, isu penjagaan kesihatan, keganasan berasaskan gender, dan isu-isu lain.

“Setiap hari, bilion orang di seluruh dunia, walaupun dalam keadaan paling buruk sekalipun, membuat keputusan mendalam untuk memilih harapan dan terus maju,” bekas presiden itu memberitahu The Associated Press dalam kenyataan e-mel. “Di CGI, kami memberi tumpuan kepada bagaimana untuk terus maju menghadapi cabaran yang menakutkan – untuk bertindak sekarang, mencari rakan kongsi baru, dan terus komited untuk membuat perbezaan positif dalam kehidupan orang.”

Komitmen tersebut adalah sebahagian daripada tema CGI tahun ini iaitu “Teruskan”.