Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, emir Qatar, berkata Selasa bahawa sukan boleh memainkan peranan dalam menyatukan rakyat dan budaya yang berbeza di seluruh dunia.

Di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Sheikh Tamim memuji “potensi dan peluang yang besar” yang dimiliki oleh negara Arab kecilnya, yang menganjurkan Piala Dunia bola sepak pada musim luruh lalu.

“Semasa Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar, terdapat peluang untuk interaksi antara rakyat, dan ia merupakan peluang untuk dunia melihat rakyat kami sebagaimana adanya dan mempelajari tentang budaya dan nilai kami,” kata Sheikh Tamim, menyebut Qatar sebagai “destinasi dan hubungan global antara Timur dan Barat.”

“Kami menekankan peranan yang boleh dimainkan oleh sukan dalam membina jambatan komunikasi dan pendekatan antara rakyat dan budaya,” katanya lagi. “Saya berharap kami telah menyumbang melalui kejohanan ini untuk memecahkan stereotaip dan memperkenalkan kejohanan baru yang menarik dan selamat kepada dunia.”

Qatar, sebuah semenanjung seluas kira-kira 4,500 batu persegi yang bersempadan dengan Teluk Parsi dan Arab Saudi, membuat sejarah tahun lalu apabila menganjurkan Piala Dunia FIFA 2022 pada bulan November dan Disember. Ia merupakan kali pertama kejohanan bola sepak diadakan sepenuhnya di Timur Tengah dan kali kedua ia pernah diadakan sepenuhnya di Asia.

FOX Sports memegang hak siaran eksklusif Piala Dunia 2022 di AS.

Kehadiran kejohanan di Qatar kontroversi kerana negara Islam itu telah menerima penelitian dan kritikan atas layanan terhadap pekerja migran dan orang LGBTQ+.

Penyalahgunaan yang didakwa melibatkan legion pekerja bergaji rendah yang menggerakkan ekonomi Qatar dan yang membina stadium Piala Dunia yang cemerlang di negara itu menjadi pemangkin protes di seluruh dunia, terutama di Eropah.

Pada bulan Oktober lalu, Sheikh Tamim berkata Qatar telah menjadi sasaran “kempen luar biasa” protes atas pengharaman homoseksualiti, walaupun Qatar menegaskan bahawa semua orang, termasuk peminat LGBTQ, dialu-alukan di Piala Dunia – selagi mereka menghormati keengganan negara Islam itu terhadap pertunjukan kasih sayang awam.

Sheikh Tamim mengambil alih negara Teluk yang kaya dengan minyak itu selepas ayahandanya turun takhta pada bulan Jun 2013.

Emir itu telah mempromosikan sukan di Qatar sebagai cara untuk meningkatkan profil antarabangsa negaranya. Peminat bola sepak yang tegar, beliau membeli Paris Sant-Germain pada tahun 2011 melalui Qatar Sports Investment.

Qatar telah berkhidmat sebagai rakan kongsi AS yang penting di Timur Tengah.

Qatar mengantara rundingan tidak langsung AS-Iran mengenai lima warganegara Amerika yang dibebaskan Isnin daripada Iran sebagai sebahagian daripada pertukaran tahanan. Switzerland, yang mewakili kepentingan AS di Tehran kerana AS dan Iran tidak mempunyai hubungan diplomatik, membantu pemindahan dana dari Korea Selatan ke Qatar.

Warganegara Amerika dan dua ahli keluarga mereka tiba di Doha, Qatar, pada hari Isnin setelah meninggalkan Iran. Pegawai Rumah Putih memuji langkah itu sebagai Presiden Biden menyatukan keluarga semula. Semasa pertukaran itu, AS menawarkan lima tahanan Iran dan mengembalikan AS$6 bilion dana beku untuk digunakan di Iran.

Kelima-lima warganegara Amerika disambut di landasan di Qatar pada hari Isnin oleh Duta Besar AS untuk Qatar Timmy Davis. Tiga daripada bekas tahanan itu, Namazi, Emad Sharghi dan Morad Tahbaz, berpelukan dengan duta besar dan orang lain yang hadir selepas turun dari pesawat.

Pentadbiran Biden telah berkata bahawa rakyat Iran yang dibebaskan dalam perjanjian itu bukan ancaman kepada keselamatan negara AS, menurut Associated Press.

‘ Greg Norman, The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.