Sebuah video yang menunjukkan seorang datuk bandar di South Sudan menampar seorang penjaja jalanan wanita telah menjadi viral. Sekarang beliau telah dipecat.

Dalam video itu, Emmanuel Khamis Richard, datuk bandar bertindak ibu negara Afrika itu, kelihatan memegang pistol dan berjalan ke tempat di mana seorang anggota polis dan seorang penjaja wanita bergaduh ketika polis cuba untuk membersihkan jalan Juba daripada penjaja haram minggu lepas.

Dia kemudian menampar wanita itu dan berjalan pergi ketika operasi polis diteruskan.

Video itu dikongsi secara meluas di media sosial, mencetuskan kemarahan di perhimpunan kebangsaan sementara kumpulan hak wanita dan aktivis telah menuntut datuk bandar itu dikeluarkan dari jawatan, dengan mengutip pelanggaran hak dan kepimpinan yang lemah.

Datuk bandar itu kemudian dipanggil untuk hadir di hadapan ahli majlis dewan bandar dan apabila dia gagal berbuat demikian, dia telah diberhentikan pada hujung minggu.

Khamis Richard, yang dilantik pada 27 Jun, tidak mengulas insiden itu.

Beliau adalah datuk bandar ketiga Juba yang dipecat sejak pembentukan kerajaan peralihan di South Sudan.

Bol Deng Bol, seorang aktivis di Jonglei State, yang bersempadan dengan Central Equatoria State di mana Juba terletak, menggambarkan pemecatan datuk bandar itu sebagai langkah penting dalam memastikan akauntabiliti.

Bol, yang mengetuai Rangkaian Masyarakat Sivil Jonglei, juga mendesak agar tindakan sivil difailkan terhadap datuk bandar itu.

Pengganti datuk bandar itu belum dilantik.