Ketua Pegawai Eksekutif Pengasas Tom McAlpin bersara sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan bertukar ke Pengerusi Lembaga Pengarah. Presiden dan CXO Nirmal Saverimuttu dinamakan Ketua Pegawai Eksekutif.
MIAMI, 8 Sept. 2023 — Virgin Voyages (Syarikat), jenama kapal persiaran anugerah pelbagai yang menarik dari Kumpulan Virgin Richard Branson, hari ini mengumumkan ia telah menutup dana peningkatan modal sebanyak $550 juta untuk mempercepatkan rancangan pertumbuhannya. Pusingan pendanaan diketuai oleh dana yang diurus oleh Kumpulan Ekuiti Swasta Ares Management (“Ares”), pengurus pelaburan alternatif global terkemuka, dan juga termasuk modal tambahan daripada pelabur sedia ada termasuk Virgin Group dan Bain Capital. Dana baru yang dikumpulkan ini akan membolehkan Virgin Voyages untuk mengukuhkan kedudukan kewangannya sambil menyokong pengembangan jenama yang pesat ke pasaran antarabangsa, dengan fokus yang tidak berbelah bagi untuk mencipta pengalaman pelanggan yang luar biasa dan inovatif.

Virgin Voyages mengumumkan telah menutup dana peningkatan modal sebanyak $550 juta untuk mempercepatkan rancangan pertumbuhannya.
Apabila Virgin Voyages memandang ke hadapan ke fasa pertumbuhan seterusnya, Syarikat seterusnya mengumumkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif pengasas, Tom McAlpin, bersara sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan beralih ke jawatan Pengerusi Lembaga Pengarah. Beliau akan terus menyokong jenama dan pasukan pada peringkat eksekutif dan industri. Nirmal Saverimuttu, yang kini berkhidmat sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Pengalaman, telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif yang baru.
“Sukar untuk menyatakan betapa bangganya saya dengan semua yang telah dicipta oleh Anak-Anak Kapal Virgin Voyages dan sokongan kuat yang kami terima daripada Ares. Kami telah memenangi banyak anugerah industri dan menerima banyak ulasan bintang lima kerana semangat kami terhadap jenama ini,” kata McAlpin. “Walaupun saya akan merindui hari-hari sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, saya percaya ini adalah masa yang tepat untuk melangkah ke belakang sebagai Ketua Pegawai Eksekutif. Nirmal adalah sahabat yang hebat dan pemimpin berpengalaman yang hidup dan bernafas budaya Virgin Voyages. Saya tahu beliau akan membantu membawa jenama dan Anak Kapal yang menakjubkan ini ke puncak baharu, dan saya berharap dapat terus menyokong pasukan kepimpinan sebagai Pengerusi.”
Virgin Voyages secara rasmi dilancarkan pada Ogos 2021 dan kini mengendalikan tiga buah kapal, melayani Caribbean, Mediterranean, dan menjelang akhir tahun, Australia dan New Zealand. Jenama ini sudah mencipta gelombang, termasuk dinamakan No. 1 dalam kategori mega-kapal dalam Anugerah Dunia Terbaik Travel + Leisure 2023 dan sapu bersih baru-baru ini lima kategori kapal persiaran dalam Anugerah Pilihan Penumpang Cruise Critic 2023.
“Dengan pelaburan baru ini bersama rakan kongsi kami di Virgin Group dan Bain Capital, kami percaya Syarikat berada dalam kedudukan kukuh untuk memanfaatkan produk terbeza dan proposisi nilainya dalam industri kapal persiaran yang berkembang,” kata Aaron Rosen, Rakan Kongsi dan Pengurus Portfolio Bersama bagi Peluang Khas di Kumpulan Ekuiti Swasta Ares. “Kami percaya bahawa Virgin Voyages terus berada di barisan hadapan pertumbuhan industri, dan kami berharap dapat bekerjasama dengan Tom, Nirmal dan seluruh pasukan pengurusan pada babak seterusnya,” tambah Jordan Smith, Rakan Kongsi di Kumpulan Ekuiti Swasta Ares.
“Kejayaan peningkatan modal ini menunjukkan pencapaian Virgin Voyages setakat ini dan betapa jauh lagi ia boleh pergi. Kami sangat bangga dengan pengalaman yang dicipta dan terus disampaikan oleh Virgin Voyages setiap hari di seluruh armadanya,” kata Josh Bayliss, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Virgin. “Di Virgin, kami sentiasa bertujuan untuk mencipta pengalaman luar biasa dan mencabar status quo sambil meletakkan tujuan di teras segala yang kami lakukan. Dengan Tom di kemudi, Virgin Voyages telah menubuhkan dirinya sebagai syarikat yang secara konsisten dapat melakukan itu. Kami sangat berterima kasih atas kepimpinannya dan pasukannya dalam mewujudkan perniagaan yang benar-benar cemerlang dan menantikan fasa pertumbuhan seterusnya Syarikat ini.”
Saverimuttu adalah salah seorang pemimpin pengasas Virgin Voyages dan menyertai perniagaan sebagai Ketua Pegawai Komersial pada tahun 2014 dari Virgin Group selepas berjaya menutup pusingan pelaburan pertama. Pada awal tahun 2021, beliau mengambil alih peranan yang diperluaskan sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Pengalaman.
“Bagi pihak semua Anak Kapal dan Lembaga kami, saya ingin menghantar penghargaan paling mendalam kepada Tom atas kepimpinan dan semangatnya terhadap perniagaan ini. Kami sangat berterima kasih atas semua yang telah dilakukannya dan gembira dapat terus berkongsi dengannya sebagai Pengerusi kami,” kata Saverimuttu. “Virgin Voyages adalah jenama yang disayangi kerana dedikasi dan semangat Anak Kapal kami untuk memberikan pengalaman epik kepada tetamu kami. Saya berharap dapat bekerjasama dengan pasukan Ares dan pelabur sedia ada kami untuk menyampaikan rancangan pertumbuhan dan pengembangan kami sambil menantikan masa depan kami yang cerah.”
Goldman Sachs & Co. LLC berkhidmat sebagai penasihat kewangan eksklusif dan ejen penempatan tunggal untuk Virgin Voyages. Kirkland & Ellis LLP berkhidmat sebagai penasihat undang-undang kepada Virgin Voyages. Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP berkhidmat sebagai penasihat undang-undang kepada Ares.
Mengenai Virgin VoyagesBerjanji untuk Mencipta Perubahan Lautan Epik untuk Semua, Virgin Voyages adalah jenama kapal persiaran eksklusif dewasa yang menarik dan memenangi anugerah, diasaskan oleh Sir Richard Branson. Menyampaikan percutian santai di laut yang tidak dapat dilupakan, Armada “Lady Ships” Virgin Voyages melambangkan hotel butik mewah di laut dengan ruang kontemporari yang mencapai keseimbangan sempurna antara gaya nautikal yang anggun dan glamor. Kini berlepas dari bandar-bandar berpanas matahari Miami, Barcelona dan Athens – dan tidak lama lagi termasuk Melbourne – armada menawarkan lebih daripada 60 itinerari unik, belayar ke 100 pelabuhan menakjubkan. Di atas kapal, lebih 20 restoran menampilkan pengalaman kulinari dari chef bertaraf Michelin, ruang latihan gaya dan kelas kecergasan kumpulan ditawarkan setiap hari, dan susunan acara persembahan intim dan berskala besar ada dalam agenda. Dipadankan dengan kabin moden, suite bergaya rockstar dan spa dan pusat termal bertema duyung, jenama ini menggempur industri. Pada tahun 2023, Virgin Voyages memenangi Anugerah Dunia Terbaik Travel + Leisure yang sangat dikehendaki untuk jenama kapal persiaran mega terbaik dan sapu bersih Anugerah Pilihan Penumpang Cruise Critic – kali pertama sebuah jenama memenangi kelima-lima kategori.
Media Contact:media@virginvoyages.com
Mengenai Ares Management CorporationAres Management Corporation adalah pengurus pelaburan alternatif global terkemuka yang menawarkan pelanggan penyelesaian pelaburan primer dan sekunder yang saling melengkapi merentasi aset kelas kredit, ekuiti swasta, hartanah dan infrastruktur. Kami berusaha untuk menyediakan modal fleksibel untuk menyokong perniagaan dan mencipta nilai bagi pemegang kepentingan dan dalam komuniti kami. Dengan bekerjasama merentasi kumpulan pelaburan kami, kami bertujuan untuk menjana pulangan pelaburan yang konsisten dan menarik sepanjang kitaran pasaran. Setakat 30 Jun 2023, platform global Ares Management Corporation mempunyai aset di bawah pengurusan sekitar $378 bilion.