KEMPTEN, Jerman, 14 Sept. 2023Setia kepada pepatah bahawa berdiam diri bermakna mundur, ABT Sportsline, penala kenderaan terbesar di dunia dari Kumpulan VW, telah membangunkan teknologi inovatif baru untuk model istimewa yang baru diperkenalkan RS 6 dan RS 7 Legacy Edition. Dengan ini, prestasi mengagumkan enjin bi-turbo 4.0l (DJPB) dengan 603 kW (820 hp, V-max 330 km/j)* dapat ditingkatkan sekali lagi kepada 736 kW (1000 hp)** dan lebih kurang 1150 Nm.

IWI adalah nama sistem baru yang canggih. Penyuntikan Air/Etanol Tidak Langsung I dipasang di hadapan dua injap pendikit enjin. Sistem suntikan tambahan ini dikawal oleh unit kawalan elektronik, yang juga baru dibangunkan oleh ABT Sportsline khusus untuk tujuan ini, dan berfungsi dalam gabungan dengan sistem AEC. Etanol sangat sesuai kerana ketersediaannya dan nilai fizikal yang baik. “Teknologi IWI menawarkan kami kelebihan termodinamik untuk dapat memaparkan output kuasa yang paling tahan lama dalam rantau prestasi ini. Melalui suntikan IWI, kami memastikan pendinginan dalaman enjin yang sangat kuat. Ini membolehkan udara cas atau oksigen lebih banyak dibekalkan untuk pembakaran bahan api, lalu menghasilkan prestasi yang lebih tinggi secara berterusan,” kata Thomas Biermaier, Pengarah Urusan ABT Sportsline, menerangkan bagaimana sistem inovatif itu berfungsi.

Mengaktifkan sistem IWI melalui butang RS pada roda stereng

Sistem IWI baru diaktifkan melalui butang RS pada roda stereng RS 6 LE dan RS 7 LE. Untuk mengaktifkannya, butang RS mesti ditekan selama satu saat dalam kitaran pemanduan dalam salah satu daripada dua mod RS. Kuasa tambahan kemudian tersedia apabila diperlukan. Dengan sistem IWI diaktifkan, prestasi maksimum diminta daripada kenderaan dengan setiap tekanan pedal pecut yang bertenaga.

Komponen enjin dioptimumkan

Komponen tambahan daripada ABT Sportsline diperlukan untuk penukaran 1000 hp. Ini termasuk, misalnya, sistem pengambilan karbon dengan pembukaan turbo udara yang diperbesar dan penurbo yang dioptimumkan. Di samping itu, ABT Sportsline memberi kedua-dua kenderaan penyejuk antara pendingin khas dengan pembukaan udara yang diperbesar pada apron hadapan. Pakej itu juga merangkumi omboh tempa dengan pengurangan mampatan, rod penyambung yang diperkuat dan pin omboh, pemangkin sukan dengan penapis zarah petrol, sistem ekzos dan penyejuk minyak tambahan.

Untuk maklumat lanjut dan kit akhbar penuh, sila ikuti pautan ini:
https://cloud.abt-sportsline.de/s/KHto6ZjAazEZY6G

Hubungi:
Karla Kanz
+49(0)831/ 57140-58
media@abt-sportsline.de

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2208799/ABT_Sportsline_1.jpg
Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2208798/ABT_Sportsline_2.jpg
Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2208797/ABT_Sportsline_Logo.jpg