NEW YORK, 9 September 2023 — Faruqi & Faruqi, LLP, sebuah firma undang-undang sekuriti kebangsaan terkemuka, sedang menyiasat potensi tuntutan terhadap Hawaiian Electric Industries, Inc. (“Hawaiian Electric” atau “Syarikat”) (NYSE: HE) dan mengingatkan pelabur tentang tarikh akhir 23 Oktober 2023 untuk mencari peranan sebagai plaintif utama dalam tindakan kelas sekuriti persekutuan yang telah difailkan terhadap Syarikat.

Jika anda mengalami kerugian melebihi $100,000 melabur dalam saham atau opsyen Hawaiian Electric antara 28 Februari 2019 dan 16 Ogos 2023 dan ingin membincangkan hak undang-undang anda, hubungi rakan Faruqi & Faruqi Josh Wilson secara langsung di 877-247-4292 atau 212-983-9330 (Ext. 1310). Anda juga boleh klik di sini untuk maklumat tambahan: www.faruqilaw.com/HE.

Tiada kos atau obligasi kepada anda.

Faruqi & Faruqi adalah firma undang-undang sekuriti minoriti dan wanita terkemuka dengan pejabat di New York, Pennsylvania, California dan Georgia.

Sepanjang Tempoh Kelas, Para Defendan membuat kenyataan material palsu dan mengelirukan mengenai perniagaan, operasi, dan prospek Syarikat. Secara khusus, Para Defendan membuat kenyataan palsu dan/atau mengelirukan dan/atau gagal mendedahkan bahawa: (i) protokol dan prosedur pencegahan dan keselamatan kebakaran liar Hawaiian Electric tidak mencukupi untuk memenuhi cabaran yang sepatutnya direka; (ii) oleh itu, walaupun mengetahui tahap risiko yang ditimbulkan oleh kebakaran liar kepada Maui, protokol dan prosedur keselamatan Syarikat yang tidak mencukupi menempatkan Maui pada risiko kebakaran liar yang memusnahkan; dan (iii) akibatnya, kenyataan awam Syarikat adalah palsu dan mengelirukan pada setiap masa yang relevan.

Hawaiian Electric, bersama-sama dengan anak syarikatnya, terlibat dalam utiliti elektrik, perbankan, dan pelaburan infrastruktur boleh diperbaharui/mampan yang tidak dikawal selia di negara bagi Hawaii. Syarikat ini memberi perkhidmatan kepada 95% penduduk Hawaii dan beroperasi dalam tiga segmen, termasuk Segmen Utiliti Elektrik, yang terlibat dalam pengeluaran, pembelian, penghantaran, pengagihan, dan penjualan elektrik di pulau-pulau Oahu, Hawaii, Maui, Lanai, dan Molokai.

Pada awal Ogos 2023, beberapa kebakaran liar teruk meletus di Hawaii, terutamanya di pulau Maui. Kebakaran yang paling memusnahkan bermula di West Maui berhampiran bandar Lahaina pada pagi 8 Ogos 2023. Menjelang petang itu, angin kencang telah merobohkan kira-kira 30 tiang utiliti di seluruh Maui, mengakibatkan sekurang-kurangnya 15 gangguan berasingan yang memberi kesan kepada lebih daripada 12,400 pelanggan. Selain itu, video yang dirakam oleh penduduk tempatan menunjukkan bahawa wayar kuasa terputus milik Hawaiian Electric kelihatan telah menyalakan sekurang-kurangnya beberapa kebakaran. Akhirnya, kebakaran yang dipacu angin mencetuskan pengungsian, menyebabkan kerosakan meluas, dan telah mengorbankan sekurang-kurangnya 114 orang, dengan 850 orang lagi masih hilang di Lahaina.

Pada 12 Ogos 2023, saluran berita mula melaporkan bahawa Hawaiian Electric kekurangan dasar dan prosedur yang betul untuk mengurangkan kesan kebakaran liar. Secara khusus, telah didedahkan bahawa, pada masa kebakaran liar bermula, Syarikat tidak mengekalkan rancangan pemadaman kuasa awam – iaitu rancangan di mana elektrik sengaja dipotong ke kawasan di mana peristiwa angin kencang boleh menyebabkan kebakaran merebak.

Berikutan berita ini, harga saham Hawaiian Electric jatuh sebanyak $10.94 setiap saham, atau 33.76%, untuk ditutup pada $21.46 setiap saham pada 14 Ogos 2023.

Kemudian, pada 16 Ogos 2023, Wall Street Journal (“WSJ”) melaporkan bahawa Hawaiian Electric sedang bertemu dengan firma yang mengkhususkan diri dalam khidmat nasihat penyusunan semula, meneroka pilihan untuk pelbagai cabaran kewangan dan perundangan yang dihadapi Syarikat akibat kebakaran liar Maui.

Akhirnya, pada 17 Ogos 2023, WSJ melaporkan bahawa Hawaiian Electric telah menyedari ancaman kebakaran liar selama bertahun-tahun tetapi menunggu bertahun-tahun untuk bertindak. Malah, WSJ menyatakan bahawa antara 2019 dan 2022, Syarikat menghabiskan kurang daripada $245,000 pada projek khusus kebakaran liar di Maui dan tidak memohon kelulusan negeri untuk menaikkan kadar utiliti untuk membayar peningkatan keselamatan kebakaran liar sehingga 2022.

Berikutan penerbitan artikel WSJ, harga saham Hawaiian Electric jatuh sebanyak $2.54 setiap saham, atau 17.43%, untuk ditutup pada $12.03 setiap saham pada 17 Ogos 2023.

Plaintif utama yang dilantik oleh mahkamah adalah pelabur dengan kepentingan kewangan terbesar dalam remedi yang dicari oleh kelas yang mencukupi dan tipikal ahli kelas yang mengarahkan dan menyelia litigasi bagi pihak kelas yang dikatakan. Mana-mana ahli kelas yang dikatakan boleh memindahkan Mahkamah untuk berkhidmat sebagai plaintif utama melalui peguam pilihan mereka, atau boleh memilih untuk tidak berbuat apa-apa dan kekal sebagai ahli kelas yang tidak hadir. Keupayaan anda untuk berkongsi dalam apa-apa pemulihan tidak terjejas oleh keputusan untuk berkhidmat sebagai plaintif utama atau tidak.

Faruqi & Faruqi, LLP juga menggalakkan sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kelakuan Hawaiian Electric untuk menghubungi firma tersebut, termasuk pemberi maklumat, bekas pekerja, pemegang saham dan lain-lain.

Pengiklanan Peguam. Firma undang-undang yang bertanggungjawab untuk iklan ini adalah Faruqi & Faruqi, LLP (www.faruqilaw.com). Keputusan terdahulu tidak menjamin atau meramalkan hasil yang sama berkenaan apa-apa perkara pada masa hadapan. Kami mengalu-alukan peluang untuk membincangkan kes anda yang khusus. Semua komunikasi akan dirahsiakan.

SUMBER Faruqi & Faruqi, LLP