Minyak dan Gas 3 Syarikat AS CLOU ESS mendedahkan dirinya dengan fokus penyimpanan tenaga dan aspirasi untuk perkembangan global

LAS VEGAS, 13 Sept. 2023 — Pada 12 September, CLOU Electronics, anak syarikat segmen Perniagaan Teknologi Perindustrian Midea, membuat penampilan menakjubkan di pameran perdagangan RE+ (Solar Power International & Energy Storage International) yang dianjurkan oleh SEPA (Smart Electric Power Alliance) dan SEIA (Solar Energy Industries Association) di Amerika Syarikat. Di tapak pameran perdagangan RE+, CLOU Electronics mendedahkan Syarikat AS CLOU ESS (Sistem Penyimpanan Tenaga CLOU). CLOU ESS, anak syarikat Kumpulan Media dan salah satu pemain terkuat dalam pasaran penyimpanan tenaga global, menubuhkan syarikat AS-nya, bertujuan untuk mengukuhkan perniagaannya di pasaran Amerika Utara dan seterusnya mengukuhkan kedudukan industri secara global. Ini juga menandakan tonggak penting dalam susun atur global perniagaan penyimpanan tenaga Kumpulan Midea. Fu Yongjun, Naib Presiden Kumpulan Midea, Presiden Teknologi Perindustrian Midea, dan Pengerusi CLOU, bersama-sama dengan Zhou Han, Presiden CLOU, secara rasmi mendedahkan Syarikat AS CLOU ESS.

‘Kumpulan Midea sangat yakin dengan sektor tenaga hijau. Kami akan memanfaatkan kepakaran kami dalam penyimpanan tenaga untuk meneroka pasaran tenaga hijau. Penubuhan Syarikat AS CLOU ESS akan membolehkan CLOU untuk lebih mendalami pasaran global, termasuk Amerika Utara. Selain itu, dengan produk dan penyelesaian penyimpanan tenaga terkemuka, syarikat bertujuan untuk memberi nilai yang lebih besar kepada pelanggan, serta meningkatkan keselamatan, kebolehpercayaan, kestabilan, kecekapan tenaga, dan kos kecekapan industri penyimpanan tenaga.’

Pasaran tenaga baharu telah mengalami pertumbuhan pesat. Pelaksanaan ‘ITC New Deal’ di AS Inflation Reduction Act pada Ogos 2022 mengakibatkan penghapusan peruntukan wajib sebelumnya untuk fotovolta dan penyimpanan tenaga. Ini membawa kepada pelanjutan kredit cukai selama 10 tahun dan kenaikan peratusannya dalam lingkungan 30% hingga 70%. Lompatan ekonomi yang didorong dasar dalam penyimpanan tenaga yang digalakkan olehnya, telah membawa kepada peningkatan dramatik dalam jumlah pengajuan untuk penyimpanan tenaga elektrokimia di Amerika Syarikat. Menurut Soochow Securities, setakat April 2023, kapasiti berdaftar penyimpanan tenaga elektrokimia di Amerika Syarikat mencapai 30.2GW, peningkatan 89% tahun ke tahun. Amerika Syarikat juga pasaran terbesar dengan kadar pertumbuhan tertinggi kedua.

CLOU telah memberi tumpuan kepada integrasi sistem penyimpanan tenaga sejak penubuhannya pada 1996. Ia menawarkan portfolio komprehensif, dari PCS, DC/DC, BMS, EMS, hingga O&MS, bersama dengan keupayaan integrasi sistem yang merangkumi semua senario aplikasi penyimpanan tenaga.

CLOU telah berjaya membina kehadiran di pasaran AS dengan projek-projek penting, termasuk saiz 24MW/63MWh projek penyimpanan tenaga ion-lithium skala besar pertama Indiana, dan saiz 99MWh stesen kuasa penyimpanan tenaga terbesar Texas di pasaran Amerika Utara, di samping saiz 485MWh projek penyimpanan tenaga grid-side terbesar di Amerika Selatan.

Menurut statistik yang diberikan oleh Orennia, sebuah organisasi perundingan antarabangsa, kesemua enam projek teratas di Amerika Syarikat dengan keuntungan operasi penyimpanan tenaga bebas tertinggi pada 2021 datang dari CLOU. Mao Xiaojun, Presiden syarikat AS CLOU ESS berkata, ‘Tujuan penubuhan syarikat AS adalah untuk meningkatkan keupayaan R&D, perkhidmatan tempatan kami dengan pasukan dan saluran tempatan – oleh itu membolehkan perkhidmatan jarak sifar kepada pelanggan.’

Pada 2023, Kumpulan Midea secara rasmi mengambil alih CLOU. Dengan menyertai Teknologi Perindustrian Midea, CLOU dapat memanfaatkan teknologi, basis pelanggan berkongsi, serta saluran global dan sumber R&D Midea.

SUMBER Midea Industrial Technology