Seni bina awan asli, API-driven mempercepatkan penciptaan peluang engagement, pendapatan baru menggunakan Google Vertex AI toolkit

TORONTO, 13 Sept. 2023 – Quickplay hari ini mengumumkan bahawa ia berkongsi dengan Google Cloud untuk memanfaatkan kuasa AI generatif untuk mewujudkan peluang baru untuk penglibatan pengguna, kepuasan dan pemonetisan untuk industri media dan hiburan.


Quickplay is partnering with Google Cloud to harness the power of generative AI to create new opportunities for OTT consumer engagement, satisfaction and monetization.  
At IBC 2023 in Amsterdam, Quickplay will unveil a proof of concept of the combined technologies, that showcases how voice commands, Large Language Models  and Quickplay’s award-winning CMS can create an intuitive user interface for seamless content discovery, personalized recommendations, comprehensive movie details, and more. (CNW Group/Quickplay)

Terobosan terbaru dalam kerjasama pelbagai tahun Quickplay dengan Google Cloud memanfaatkan ciri-ciri penting platform Quickplay – penyewa tunggal, awan asli, mikroperkhidmatan, dan seni bina API-driven . Apabila digabungkan dengan Google Cloud Vertex AI, menggunakan integrasi API yang mudah, platform Quickplay dengan serta-merta membolehkan beberapa kes media dan pelanggan, termasuk metadata mendalam, penemuan kandungan, personalisasi, penciptaan kandungan, automasi proses, dan pemonetisan pelbagai saluran.

Quickplay berkongsi dengan Google Cloud untuk membuka jalan kepada keupayaan AI baharu yang boleh:

  • Mempercepatkan masa ke pasaran untuk menyampaikan penyelesaian AI yang disasarkan, dimaksimumkan terhadap strategi pergi ke pasaran khusus pelanggan;
  • Mencipta ciri-ciri dan keupayaan bespoke tanpa kos dan kitaran pembangunan kustom;
  • Melaksanakan ujian A/B untuk menilai hasil dan mengoptimumkan penglibatan pengguna dan pemonetisan.

“Jam berdetik: Setiap eksekutif streaming merasakan tekanan untuk menjawab soalan ‘Bagaimana kita memanfaatkan AI dan generatif AI untuk memperbaiki hasil perniagaan kita?'” kata Paul Pastor, Ketua Pegawai Perniagaan dan pengasas bersama Quickplay. “Hari ini, kami mempamerkan bagaimana platform Quickplay, dengan Google Cloud Vertex AI, boleh mempercepatkan kadar inovasi dan menyampaikan peluang pendapatan baru.”

“Apabila kami merekabentuk seni bina awan asli kami, ia adalah untuk memanfaatkan teknologi baru yang muncul, seperti AI generatif, ” kata Juan Martin, CTO dan pengasas bersama Quickplay. “Dengan memberi pelanggan kami akses ke pasaran AI seperti Google Vertex AI, kami mempercepatkan inovasi untuk menangani kebimbangan pelanggan yang paling mendesak – memaksimumkan pendapatan, mengurangkan lompatan, meningkatkan metadata, penglibatan pengguna dan banyak lagi – menggunakan model AI yang mempunyai kitaran penambahbaikan berterusan yang kami bertujuan untuk mendorong peningkatan perniagaan yang berterusan.”

Di IBC 2023 di Amsterdam (Stand 5.H61), Quickplay akan mendedahkan bukti konsep pertama teknologi gabungan, yang menunjukkan bagaimana perintah suara, Model Bahasa Besar (LLMs) dan CMS pemenang anugerah Quickplay dapat mewujudkan antara muka pengguna intuitif untuk penemuan kandungan yang lancar, cadangan diperibadikan, butiran filem yang komprehensif, dan kuiz interaktif. Ini membina ke atas kerja awal dalam ruang AI generatif: di NAB 2023 Quickplay mempamerkan bagaimana perkongsian dengan Vionlabs, yang tersedia di Google Cloud Marketplace, membolehkan penciptaan Imbas Kecil AI Otomatik dan Klip Pratonton.

Perkongsian Quickplay dengan Google Cloud direka untuk membuka pelbagai peluang yang boleh meningkatkan kepuasan pengguna dan hasil garis bawah. Ini termasuk: kempen iklan ditambah baik; titik sisipan iklan optimum; metadata mendalam untuk penemuan dipertingkatkan, cadangan, klip/sorotan automatik, sinopsis pelbagai panjang, terjemahan sari kata; penemuan kandungan perbualan, dan banyak lagi.

“Kami gembira bahawa Quickplay akan memperluas penggunaan dan aplikasi keupayaan AI generatif Google Cloud, dan membantu organisasi media mempercepatkan pembangunan AI generatif mereka,” kata Kip Schauer, Ketua Global Perkongsian Rakan Kongsi Media & Hiburan di Google Cloud. “Kerja kami dengan Quickplay akan membantu membina penglibatan pelanggan dan menggalakkan nilai jangka panjang.”

Inovasi AI generatif Quickplay meneruskan penjajaran penyelidikan dan pembangunan yang rapat dengan Google Cloud yang telah membawa kepada peluang baru yang berterusan untuk industri OTT. Ia mengikuti kemajuan saluran FAST, analitik dan striming linear menggunakan penyelesaian Google Cloud, serta ketersediaan, bermula awal tahun ini, penyelesaian dioptimumkan secara serantau yang memanfaatkan pusat data Google Cloud yang baru di Qatar dan dioptimumkan untuk Timur Tengah dan rantau APAC. Quickplay dinamakan Anugerah Rakan Kongsi Penyelesaian Industri Google Cloud untuk Media & Hiburan untuk tahun kedua berturut-turut.

Platform OTT Quickplay direka untuk membina dan menjalankan aplikasi skalabel di awan menggunakan teknologi awan asli, termasuk kontena, mikroperkhidmatan, jaringan perkhidmatan, API, dan infrastruktur tak berubah. Timbunan teknologi OTT menyediakan prestasi yang jauh lebih baik, pendekatan modular untuk pengembangan ciri, penyampaian berterusan untuk iterasi yang cepat, dan skalabiliti, kebolehlihatan dan keselamatan bawaan. Penyedia OTT progresif seperti aha 2.0 di India, PLDT Smart di Filipina dan lain-lain menggunakan platform Quickplay untuk menyampaikan perkhidmatan dengan fleksibiliti dan ketangkasan awan, sambil menyamai atau melampaui kebolehpercayaan dan prestasi tinggi siaran.

Sila hubungi Quickplay di hello@quickplay.com untuk mengatur pertemuan sebelum, selepas, atau semasa IBC.

Perihal Quickplay

Quickplay memimpin transformasi awan pengalaman OTT dan dalam rumah untuk bayar-TV, telco, dan MVPD. Platform awan asli syarikat menggunakan seni bina terbuka transformatif untuk prestasi tanpa tandingan dalam menyampaikan video premium, menangani penggunaan kes yang kompleks, penyampaian berterusan untuk iterasi yang cepat, dan skalabiliti, kebolehlihatan dan keselamatan terbina dalam. Quickplay, pemenang pelbagai anugerah dan penerima pengiktirafan industri, beroperasi di seluruh dunia, menyokong lebih 6 juta pengguna langganan dan menyampaikan lebih 3.5 miliar jam tontonan setiap tahun. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.quickplay.com.