Pasaran rintangan antimikrob global mengalami pertumbuhan disebabkan oleh penggunaan berlebihan dan salah guna antibiotik, peningkatan prevalens jangkitan bakteria rintangan antimikrob dan pertumbuhan beban rintangan antimikrob.

PORTLAND, Ore, 14 Sept. 2023 — Allied Market Research menerbitkan laporan bertajuk, Pasaran Rintangan Antimikrob Mengikut Kelas Ubat (Terapi Gabungan, Tetrasiklin, Sefalosporin, Glikopeptida dan Lipoglikopeptida, Oksazolidinon, Lain-lain), Mengikut Patogen (Escherichia Coli, Klebsiella Pneumoniae, Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus Aureus, Enterococcus Spp, Lain-lain), Mengikut Petunjuk (Jangkitan Saluran Kencing Rumit (CUTI), Jangkitan Aliran Darah, Jangkitan Kulit Bakteria Akut dan Struktur Kulit (ABSSSI), Pneumonia Bakteria Hospital Diperoleh dan Pneumonia Bakteria Ventilator Diperoleh (HABP dan VABP), Pneumonia Komuniti Diperoleh (CAP), Lain-lain), Mengikut Mekanisme Tindakan (Perencat Sintesis Protein, Perencat Sintesis Dinding Sel, Lain-lain): Peluang Global dan Ramalan Industri, 2023-2032′′. Pasaran rintangan antimikrob global bernilai $4.6 bilion pada 2022, dan diunjurkan mencapai $9.5 bilion menjelang 2032, mencatatkan CAGR 7.6% dari 2023 hingga 2032.

Allied_Market_Research_Logo

Minta Sampel Laporan Pasaran Rintangan Antimikrob Unjuran 2032- Allied Market Research- https://www.alliedmarketresearch.com/request-sample/180698

Rintangan antimikrob, selalu diringkaskan sebagai AMR, adalah istilah yang digunakan untuk menerangkan keupayaan mikroorganisma untuk menentang kesan pelbagai bahan antimikrob. Spesies mikrob termasuk kulat, bakteria, virus, dan lain-lain boleh membangunkan rintangan ini dari semasa ke semasa. Mikroorganisma ini boleh menjadi rintang kepada satu atau lebih ubat, membawa kepada keadaan di mana mereka rintang kepada beberapa ubat, suatu keadaan yang dikenali sebagai rintangan pelbagai ubat, atau kadangkala dirujuk secara kasarnya sebagai “superbug,” terutamanya apabila mereka rintang kepada hampir semua antibiotik yang ada, yang dipanggil bakteria pan-rintang.

Penentu utama pertumbuhan

Pasaran rintangan antimikrob global mengalami pertumbuhan disebabkan penggunaan berlebihan dan salah guna antibiotik, peningkatan prevalens jangkitan bakteria rintangan antimikrob dan pertumbuhan beban rintangan antimikrob. Walau bagaimanapun, kekurangan antibiotik inovatif secara global untuk memerangi rintangan antimikrob menyekat pertumbuhan pasaran setakat ini. Namun begitu, peningkatan inisiatif untuk menangani rintangan antimikrob (AMR) secara global dianggarkan menyediakan peluang pertumbuhan menguntungkan dalam beberapa tahun akan datang.

Laporan liputan dan butiran:

Laporan Liputan

Butiran

Tempoh Ramalan

2023–2032

Tahun Asas

2022

Saiz Pasaran pada 2022

$4.6 bilion

Saiz Pasaran pada 2032

$9.5 bilion

CAGR

7.6%

Bil. Halaman dalam Laporan

389

Segmen Diliputi

Kelas Ubat, Patogen, Petunjuk, Mekanisme Tindakan dan Kawasan

Pemacu

Penggunaan berlebihan dan salah guna antibiotik

Peningkatan prevalens jangkitan bakteria rintangan antimikrob

Pertumbuhan beban rintangan antimikrob

Peluang

Peningkatan inisiatif untuk menangani rintangan antimikrob (AMR) secara global

Sekatan

Kekurangan antibiotik inovatif secara global untuk memerangi rintangan antimikrob


Apakah Kesan Resesi 2023 pada Pasaran Rintangan Antimikrob?

  • Resesi global yang sedang berlangsung memberi kesan yang ketara ke atas pelbagai industri termasuk industri farmaseutikal dan bioteknologi. Pemotongan dana dalam sektor seperti farmaseutikal, bioteknologi dan bahan kimia telah membawa kepada turun naik dalam pembangunan antibiotik baharu.
  • Di samping itu, ia telah memberi kesan kepada keputusan pembelian untuk ubat-ubatan yang mahal, berpotensi mempengaruhi penggunaan antibiotik baharu.

Ingin Terokai Lebih Lanjut, Hubungi Penganalisis Kami- https://www.alliedmarketresearch.com/connect-to-analyst/180698

Segmen terapi gabungan akan mengekalkan status kepimpinannya sepanjang tempoh ramalan

Berdasarkan kelas ubat, segmen terapi gabungan memegang saham pasaran tertinggi pada 2022, membentuk hampir separuh daripada jumlah hasil pasaran rintangan antimikrob global. Pemacu utama untuk pertumbuhan segmen ini adalah peningkatan permintaan untuk antibiotik gabungan untuk rawatan jangkitan bakteria rintangan antimikrob.

Sebaliknya, segmen lain-lain dijangka memaparkan CAGR paling pesat sebanyak 8.3% sepanjang tempoh ramalan. Ini disebabkan pemain utama dalam industri farmaseutikal dan bioteknologi yang secara proaktif memperkenalkan pelbagai antibiotik baharu yang bertujuan menangani ancaman global yang ditimbulkan oleh rintangan antimikrob.

Segmen Escherichia coli akan mengekalkan kedudukan terajunya sepanjang tempoh ramalan

Berdasarkan patogen, segmen Escherichia coli membentuk bahagian terbesar pada 2022, membentuk lebih daripada seperempat daripada jumlah hasil pasaran rintangan antimikrob global. Kemunculan rintangan pelbagai ubat dalam Escherichia coli telah menjadi kebimbangan yang semakin meningkat, memberi kesan kepada perubatan manusia di seluruh dunia, yang mendorong pertumbuhan segmen ini.

Sebaliknya, segmen Klebsiella pneumoniae dijangka memetik CAGR paling pesat sebanyak 8.4% sepanjang tempoh ramalan, kerana ia bertanggungjawab untuk pelbagai jangkitan yang diperoleh di komuniti dan hospital.