OTTAWA, ON, 8 Sept. 2023 /CNW/ – Perubahan iklim menyebabkan kebakaran hutan menjadi lebih kerap dan lebih teruk di seluruh Kanada, mengancam kesihatan, ekonomi dan hidupan liar kita. Musim kebakaran hutan yang belum pernah berlaku sebelum ini pada tahun ini masih berterusan di banyak wilayah dan jajahan, Kerajaan Kanada terus menyokong rakyat Kanada sekarang sambil memperkukuh keupayaan negara untuk beradaptasi dengan perubahan iklim.

Yang Mulia Jonathan Wilkinson, Menteri Tenaga dan Sumber Asli, bersama-sama dengan Yang Mulia Harjit Sajjan, Presiden Majlis Privy Raja untuk Kanada dan Menteri Kecemasan dan Menteri bertanggungjawab untuk Agensi Pembangunan Ekonomi Pasifik Kanada; Yang Mulia Bill Blair, Menteri Pertahanan Kebangsaan; Yang Mulia Patty Hajdu, Menteri Perkhidmatan Orang Asli; Yang Mulia Randy Boissonnault, Menteri Pekerjaan, Pembangunan Tenaga Kerja dan Bahasa Rasmi; Yang Mulia Dan Vandal, Menteri Hal Ehwal Utara dan Menteri Bertanggungjawab untuk Agensi Pembangunan Ekonomi Wilayah Utara Kanada dan Agensi Pembangunan Ekonomi Preria; dan Michael McLeod, Ahli Parlimen Wilayah Barat Laut, hari ini mengumumkan bahawa lebih daripada $65 juta dana Persekutuan telah diperuntukkan setakat ini melalui enam perjanjian melalui program $256 juta Memerangi dan Mengurus Kebakaran Hutan dalam Iklim yang Berubah – Dana Peralatan. Perjanjian tahunan dan pelbagai tahun dengan Alberta, British Columbia, Nova Scotia, Saskatchewan, Wilayah Barat Laut dan Yukon akan menyokong usaha wilayah dan jajahan untuk memperkukuh kapasiti dan keupayaan dalam pengurusan kebakaran di seluruh Kanada dengan memperoleh peralatan pemadaman kebakaran hutan khusus seperti trak krew kebakaran dan peralatan pelindung diri.

Para Menteri juga mengumumkan bahawa kedua-dua British Columbia dan Wilayah Barat Laut baru-baru ini menandatangani perjanjian dengan kerajaan persekutuan untuk mengakses dana maksimum yang tersedia di bawah program ini. Ini akan melihat sumbangan persekutuan melebihi $28.5 juta untuk Wilayah Barat Laut dan $32 juta untuk British Columbia selama lima tahun. Dengan dana yang sudah mengalir tahun ini, perjanjian yang baru diperluas ini akan memberikan sokongan yang konsisten kepada British Columbia dan Wilayah Barat Laut untuk mendapatkan peralatan dan personel penyelamat nyawa. Program Memerangi dan Mengurus Kebakaran Hutan dalam Iklim yang Berubah menyediakan $256 juta selama lima tahun, bermula 2022–2023, untuk menyokong wilayah dan jajahan. Enam perjanjian yang terperinci hari ini adalah yang pertama daripada banyak lagi yang akan memperkukuh lagi keupayaan pengurusan kebakaran di seluruh negara dengan memudahkan pembelian peralatan pemadaman kebakaran hutan untuk meningkatkan kapasiti untuk bertindak balas dan bersedia untuk kebakaran hutan.

Perjanjian-perjanjian ini membina ke atas tindakan penting sehingga kini, termasuk melalui fasa pertama Dana Latihan Pemadam Kebakaran Hutan yang akan melatih sehingga 630 pemadam kebakaran dan 125 penjaga api Orang Asli dan melatih perintis Menangani Antara Muka untuk pemadam kebakaran struktur dalam perkongsian dengan Persatuan Pemadam Kebakaran Antarabangsa (IAFF). Kerajaan Kanada juga telah mengumumkan pelaburan jangka panjang dalam misi satelit WildFireSat yang unik. Selain itu, seperti yang digariskan dalam Strategi Adaptasi Kebangsaan, Kerajaan Kanada telah berjanji untuk meningkatkan strategi ketahanan dan usaha kesediaan untuk mengurangkan risiko bencana.

Menteri Wilkinson, Sajjan, Hajdu, Boissonnault dan Vandal dan Ahli Parlimen McLeod juga memberikan kemas kini tentang tindakan yang telah diambil oleh Kerajaan Kanada setakat ini untuk menyokong komuniti yang terjejas dan terancam oleh kebakaran hutan dan bagaimana ia akan terus menyokong rakyat Kanada melalui musim kebakaran tahun ini dan musim akan datang.

Hari ini juga, pegawai Kerajaan Kanada telah memberikan ramalan terkini untuk baki musim kebakaran hutan 2023. Kanada telah memanfaatkan sumber yang ketara dari pantai ke pantai sepanjang musim kebakaran hutan ini untuk bertindak balas terhadap cabaran yang dihadapi rakyat Kanada. Ramalan semasa menunjukkan kemungkinan peningkatan aktiviti kebakaran hutan di tengah Kanada pada bulan September, dari timur Alberta hingga ke tengah Ontario. Musim luruh biasanya apabila kejadian kebakaran hutan baru mula merosot disebabkan suhu malam yang lebih sejuk dan penurunan aktiviti kilat. Walau bagaimanapun, ramalan cuaca panas dan kering berterusan mungkin menyumbang kepada permulaan kebakaran baru, dan masih ada kemungkinan beberapa kebakaran besar yang sedia ada mungkin terus aktif hingga September dan mungkin lebih lama lagi ke musim luruh atau musim sejuk.

Dengan bekerjasama dengan wilayah, jajahan, komuniti Orang Asli dan sekutu antarabangsa kami, kerajaan persekutuan menyokong perjuangan melawan kebakaran hutan dan memerangi kesan perubahan iklim, sambil memastikan keselamatan awam dan melindungi rumah, mata pencarian dan nyawa.

Petikan
“Sepanjang musim kebakaran hutan terburuk Kanada, kerajaan persekutuan bertekad untuk menyokong rakyat Kanada dan komuniti yang berisiko. Oleh kerana kebakaran hutan terus membakar di seluruh Kanada, kami menyediakan lebih daripada $65 juta dana untuk rakan sejawat wilayah dan jajahan kami untuk peralatan penyelamat nyawa dan perolehan penting. Ini bermakna lebih banyak sumber dan