Interest Rates Hikes

Pasaran kewangan sekarang berkonsensus, menjangkakan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) akan mengekalkan julat sasaran kadar dana semasa pada 5.25%/5.50% semasa mesyuarat dua hari yang bermula hari ini. Walau bagaimanapun, masih ada pemantauan berhati-hati ke atas kemungkinan kenaikan kadar faedah terakhir sebelum akhir tahun.

Untuk lebih spesifik, peserta pasaran menilai kebarangkalian 29% bahawa FOMC akan melaksanakan kenaikan kadar 25 mata asas pada mesyuarat seterusnya yang berakhir pada 1 November, dan kemungkinan 15% kenaikan 25 mata asas yang sama pada mesyuarat berikutnya yang berakhir pada 13 Disember. Sentimen pasaran dari tahun 2024 dan seterusnya tidak menggalakkan sebarang kenaikan kadar tetapi sebaliknya menunjukkan potensi pemotongan kadar 50 mata asas pada tahun 2024 daripada tahap semasa, dengan tambahan pemotongan kadar 50 mata asas yang dijangka pada tahun 2025.

Rizab Persekutuan dijangka mengumumkan apa yang dikenali sebagai “jeda meragut” hari ini, menunjukkan bahawa ia akan mengekalkan bias meragut sambil membiarkan pintu terbuka untuk satu kenaikan kadar terakhir. Keputusan untuk melaksanakan kenaikan kadar terakhir ini bergantung pada data ekonomi yang bakal diterima.

Penentu utama bagi keputusan Fed akan menjadi tinjauan inflasi. FOMC tidak mungkin menolak kenaikan kadar selanjutnya sehingga ahlinya agak pasti bahawa kadar inflasi berada pada trajektori menuju sasaran Fed sebanyak 2%. Walau bagaimanapun, mungkin memerlukan sedikit masa untuk melihat penurunan inflasi sebenar kerana unjuran FOMC semasa menunjukkan bahawa Pengguna Peribadi Perbelanjaan (PCE) akan mengakhiri tahun pada 3.2% (dengan teras pada 3.9%) dan akan menurun secara beransur-ansur kepada 2.5% (2.6% teras) menjelang akhir 2024, mencapai 2.1% (dengan 2.2% teras) pada akhir 2025. Dalam jangka panjang, FOMC menjangkakan PCE akan purata 2.0%.

Walaupun deflator PCE telah mengalami penurunan yang ketara sepanjang setahun lalu, ia masih kekal jauh di atas sasaran. Selepas mencapai paras terendah 3.0% tahun-ke-tahun pada bulan Jun, deflator PCE meningkat kepada 3.3% pada bulan Julai. Begitu juga, deflator teras PCE, selepas mencapai paras terendah 1.75 tahun 4.1% tahun-ke-tahun pada bulan Jun, naik sedikit kepada 4.2% pada bulan Julai. Walaupun angka-angka ini lebih rendah daripada paras tertinggi empat dekad masing-masing 7.0% tahun-ke-tahun (nominal) dan 5.4% tahun-ke-tahun (teras) yang direkodkan pada separuh pertama tahun 2022, unjuran Fed bahawa deflator PCE masih akan melebihi sasaran pada 2.5% menjelang akhir 2024 telah mendorong beberapa ahli ekonomi mempersoalkan kemungkinan sebenar pemotongan kadar faedah oleh Fed pada tahun 2024. Adalah mungkin bahawa Fed hanya akan mengambil langkah memotong kadar jika kemelesetan AS menjadi semakin hampir.

Konsensus semasa, bagaimanapun, condong ke arah kepercayaan bahawa AS akan mengelakkan kemelesetan dan mengalami pendaratan yang lembut pada tahun 2024. Tinjauan Bloomberg mencerminkan ramalan konsensus KDNK AS merosot kepada 0.9% (suku tahunan tahunan) pada Q1-2024 dan 0.5% pada Q3-2024, tanpa tergelincir ke wilayah negatif dalam mana-mana suku tahun sepanjang dua tahun akan datang. Secara tahunan, konsensus menunjukkan KDNK AS akan merosot kepada 0.9% pada tahun 2024 (daripada 2.0% pada tahun 2023) dan kemudian pulih kepada 1.9% pada tahun 2025.

Jika ekonomi AS berjaya mengelakkan kemelesetan pada tahun 2024 dan jika deflator PCE kekal di atas sasaran, harapan pasaran untuk pemotongan kadar Fed pada tahun 2024 mungkin terbukti tidak realistik. Dalam senario sedemikian, kadar dana mungkin berpotensi kekal melebihi 5% sepanjang tahun 2024. Sebaliknya, jika kemelesetan AS sememangnya berlaku pada tahun 2024, inflasi mungkin akan menurun dengan cepat, memaksa Fed untuk bertindak balas dengan pemotongan kadar.