SEOUL, Korea Selatan, 14 Sept. 2023 — Minyak ginseng merah telah terbukti menjadi solusi yang selamat dan berkesan untuk memperbaiki hiperplasia prostatik buat pertama kali.


Hospital Seoul St. Mary dan Korea Ginseng Corporation (KGC) Mendapati Minyak Ginseng Merah Sangat Baik untuk Memperbaiki Hiperplasia Prostatik.

Diketuai oleh Profesor Kim Sae Woong dari Jabatan Urologi Hospital Seoul St. Mary, dengan kerjasama Korea Ginseng Corporation (KGC), hasil penyelidikan ini menunjukkan bahawa pengambilan minyak ginseng merah yang diekstrak daripada RXGIN JUNG KWAN JANG boleh memperbaiki hiperplasia prostatik dengan selamat dan berkesan. Kertas penyelidikan ini telah diterbitkan dalam isu Ogos jurnal antarabangsa, “The World Journal of Men’s Health.”

Pasukan penyelidikan bersama menjalankan ujian klinikal ke atas 88 lelaki berusia 40 tahun ke atas dengan hiperplasia prostatik. Peserta ujian mengambil dua kapsul 500mg minyak ginseng merah RXGIN JUNG KWAN JANG satu kali sehari selama 12 minggu berturut-turut dan pasukan mengukur perubahan dalam IPSS (Skor Gejala Prostat Antarabangsa). Ternyata, berbanding hanya 3.7% peningkatan dalam kumpulan kawalan, kumpulan minyak ginseng merah mengalami peningkatan ketara sebanyak 50.5% dalam kumpulan minyak ginseng merah dalam IPSS. Dalam subkategori, untuk kekemasan kencing, kumpulan minyak ginseng merah melihat peningkatan sebanyak 69.2% (berbanding 19.7% dalam kumpulan kawalan), untuk kencing kerap, peningkatan sebanyak 65.0% (berbanding 8.7% dalam kumpulan kawalan), untuk keengganan kencing, peningkatan sebanyak 61.5% (berbanding 15.7% dalam kumpulan kawalan), untuk air kencing sisa, peningkatan sebanyak 53.9% (berbanding 5.9% dalam kumpulan kawalan), untuk aliran kencing terganggu, peningkatan sebanyak 44.4% (berbanding 3.1% dalam kumpulan kawalan), untuk nokturia, peningkatan sebanyak 41.8% (berbanding 12.3% dalam kumpulan kawalan), untuk aliran kencing lemah, peningkatan sebanyak 37.1% (berbanding 2.4% dalam kumpulan kawalan) dan untuk kepuasan hidup, peningkatan sebanyak 24.1% (berbanding 3.7% dalam kumpulan kawalan).

Profesor Kim menjelaskan, “Kami mendapati bahawa minyak ginseng merah bukan sahaja meningkatkan gejala BPH secara ketara, malah meningkatkan disfungsi, yang merupakan kesan sampingan rawatan BPH (Hiperplasia prostatik benigna) yang sedia ada.” Beliau juga menambah, “Ketiadaan reaksi advers dalam kalangan pesakit memegang kepentingan besar dalam menunjukkan bahawa minyak ginseng merah menawarkan pendekatan yang selamat dan berkesan untuk merawat BPH.”

SUMBER KGC (Korea Ginseng Corp.)