Lahaina akan kekal ditutup kepada orang ramai sementara usaha pemulihan bencana diteruskan
HONOLULU, 8 Sept. 2023 — Gabenor Josh Green, M.D., hari ini mengisytiharkan dalam ucapan seluruh negeri bahawa komuniti West Maui Kā’anapali, Nāpili, Honokōwai, dan Kapalua akan dibuka sepenuhnya pada Ahad, 8 Oktober, dua bulan selepas kebakaran hutan liar 8 Ogos yang memusnahkan Lahaina.

Penduduk Hawai’i dan pelawat digalakkan untuk membuat perancangan perjalanan ke Maui dan menyokong perniagaan pulau itu, restoran, kedai runcit, tarikan, dan penginapan. Semua sekatan perjalanan terdahulu untuk komuniti West Maui di utara Lahaina akan ditarik balik pada 8 Oktober dan tiada sesiapa pun yang perlu berasa ragu-ragu atau enggan pergi dan menyokong perniagaan dan pekerja yang bergantung kepada pelancongan di West Maui untuk mata pencarian keluarga mereka.

Gabenor Green berkata, “Bermula 8 Oktober, semua sekatan perjalanan akan berakhir dan West Maui akan dibuka kepada pelawat sekali lagi, supaya orang dari Hawaiʻi dan seluruh dunia boleh meneruskan semula perjalanan ke tempat istimewa ini dan membantu memulihkannya secara ekonomi. Keputusan yang sukar ini bertujuan untuk membawa harapan pemulihan kepada keluarga dan perniagaan di Maui yang telah terjejas dengan sangat dalam segala cara oleh bencana ini.”

Lahaina sendiri akan kekal ditutup sepenuhnya kepada orang ramai sehingga notis selanjutnya sebagai tanda hormat kepada penduduk bandar itu. Pemulihan bencana daerah, negeri, dan persekutuan meneruskan usaha untuk mengenal pasti mangsa dan yang hilang, serta melakukan usaha pembersihan runtuhan dan bahan berbahaya akibat kebakaran hutan.

“Tiada seorang pun di Hawai’i akan pernah melupakan tragedi yang dialami oleh rakan-rakan, keluarga, orang tersayang, dan rakan sekerja kami di Lahaina,” kata Daniel Nāho’opi’i, Ketua Pegawai Pentadbiran Hawai’i Tourism Authority. “Respon daripada penduduk seluruh negeri dan orang di seluruh dunia untuk menyokong pemulihan Maui telah luar biasa dan mengilhamkan. Sekarang adalah masanya bagi orang di mana-mana untuk menunjukkan sokongan mereka untuk Maui dengan membuat tempahan perjalanan, membuat tempahan restoran, dan kerap mengunjungi kedai runcit Maui dan tarikan yang menyokong pekerja dan keluarga mereka.”

Untuk maklumat terkini tentang perjalanan ke Kepulauan Hawaii, lawati laman perjalanan rasmi kami, gohawaii.com.

Mengenai Hawai’i Tourism AuthorityHawaiʻi Tourism Authority adalah agensi negeri yang bertanggungjawab mewakili Kepulauan Hawaii di seluruh dunia, dan untuk mengurus pelancongan secara holistik dan mampan selaras dengan keinginan masyarakat, matlamat ekonomi, nilai budaya, pemeliharaan sumber asli, dan keperluan industri pelawat. HTA bekerjasama dengan masyarakat dan industri untuk Mālama Hawaiʻi – menjaga rumah yang kita kasihi. Untuk maklumat lanjut mengenai HTA, lawati www.hawaiitourismauthority.org atau ikuti @HawaiiHTA di Facebook, Instagram, Threads dan Twitter.

SUMBER Hawai‘i Tourism Authority