MONTREAL, 11 September 2023 /CNW/ – Éduc’alcool hari ini mengumumkan kempen musim luruhnya, yang tahun ini dibentangkan dalam dua fasa. Objektifnya adalah untuk membimbing penduduk Quebec dalam memahami hubungan mereka dengan alkohol, menimbulkan persoalan dan refleksi mengenai tabiat penggunaan mereka sendiri, sambil serentak memberi maklumat dan meningkatkan kesedaran tentang penggunaan alkohol.


Logo Éduc'alcool (CNW Group/Éduc'alcool)

Musim luruh lalu, Éduc’alcool menumpukan semula pendekatan mereka dengan menjemput orang ramai untuk mempersoalkan tabiat minum mereka dan sebab-sebab mereka minum. Organisasi ini komited untuk meneroka inisiatif ini dengan lebih mendalam bagi membangkitkan kesedaran tentang tabiat minum dan kerentanan terhadap alkohol. Semua ini diteruskan dengan penekanan pada belas kasihan, berpotensi membawa kepada perubahan tingkah laku, menggalakkan orang ramai untuk memilih, contohnya, keadaan dan konteks penggunaan mereka. Éduc’alcool juga bertujuan untuk menghapuskan stigma yang dikaitkan dengan memilih untuk tidak mengambil alkohol.

Menyokong orang ramai dari segi penggunaan alkohol menjadi lebih penting bagi Éduc’alcool, terutamanya memandangkan perubahan sosial yang berlaku semasa pandemik COVID-19, yang mempengaruhi tabiat minum banyak orang. Malah, menurut kajian INSPQ1 baru-baru ini, individu yang bekerja atau belajar dari rumah semasa pandemik cenderung untuk meningkatkan penggunaan alkohol mereka. Secara umumnya, peningkatan yang diperhatikan adalah dalam kalangan mereka yang sudah minum alkohol, bukannya dalam kalangan mereka yang pada mulanya tidak minum. Walaupun kita sudah melepasi konteks pandemik, realiti kerja baharu ini telah kekal untuk ramai orang.

Strategi Tanpa Preseden untuk Memposisikan di Tengah Perbincangan

Kempen Éduc’alcool akan berlangsung dengan pelbagai cara untuk menjana perbincangan dan menjadi sebahagian penting wacana. “Setiap kesedaran bermula dengan satu persoalan. Oleh itu, kempen ini akan berkisar sekitar tagline berikut: Ia adalah persoalan menetapkan batasan anda sendiri,” kata Geneviève Desautels, Pengarah Eksekutif Éduc’alcool. Beliau menambah, “Ini adalah mesej ringkas selaras dengan nilai-nilai organisasi yang menggalakkan intropeksi dan menyedari tanggungjawab sendiri berkenaan penggunaan alkohol.”

Dalam konteks ini, Éduc’alcool secara khusus akan melaksanakan taktik dan strategi unik untuk mencapai audiens tertentu. Organisasi ini, untuk fasa pertama kempennya, memberi tumpuan kepada intropeksi peribadi mengenai hubungan penduduk Quebec dengan alkohol. Dari sudut pandangan ini, Éduc’alcool telah berkerjasama dengan rancangan realiti popular Occupation Double, yang menikmati tontonan tinggi dalam kalangan belia. Untuk membangkitkan kesedaran dalam kalangan demografi sasaran ini dan menjana perbincangan dalam kalangan keluarga, kawan-kawan, dan rakan sekerja, kempen ini akan menonjolkan, dalam nada mudah didampingi dan positif, situasi seharian yang dialami dalam masyarakat kita berkenaan penggunaan alkohol dan justifikasi mendalam terbenam untuknya.

Selain daripada integrasi pengiklanan yang akan ditampilkan sepanjang musim ini, Pengarah Eksekutif Éduc’alcool, Geneviève Desautels, juga telah menawarkan latihan kepada pasukan produksi dan para peserta, memastikan semua orang menjadi sedar akan penggunaan alkohol mereka sendiri, menilai tabiat mereka, dan mencari keseimbangan peribadi mereka. Perkongsian tanpa preseden ini menekankan dedikasi Éduc’alcool untuk menjadi peserta aktif dalam wacana.

Pakar Ditampilkan dalam Kapsul Bermaklumat

Memandangkan pelbagai maklum balas dan persoalan berterusan berikutan keluarnya Garis Panduan Kanada Baharu mengenai Alkohol dan Kesihatan oleh Pusat Penggunaan Bahan Kanada (CCDUS), organisasi merasakan adalah penting untuk meneruskan dedikasi mereka untuk mendidik orang ramai tentang penggunaan alkohol yang sederhana dan secara berhemat serta pencegahan penyalahgunaan. Selanjutnya, Éduc’alcool komited untuk secara berterusan membekalkan orang ramai dengan sumber mengenai subjek ini.

Bahagian kedua kempen ini akan memberi tumpuan kepada penyiaran kandungan bermaklumat, dan pengumpulan serta pengedaran pengalaman peribadi untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang penggunaan alkohol dan risiko yang berkaitan. Bekerjasama dengan pakar terkenal dalam disiplin perubatan mereka, pelbagai topik akan dibentangkan dalam segmen maklumat bertajuk Secara telus. Antara subjek yang akan dibincangkan termasuk kesan ke atas kesihatan mental; kesan kesihatan sosial, menampilkan sumbangan daripada Dr. Youssef Allami, seorang ahli psikologi, penyelidik klinikal ketagihan, dan perunding saintifik untuk Éduc’alcool. Kesan kesihatan fizikal juga akan ditangani, dengan pandangan daripada Dr. Anne Julie Frenette, seorang ahli farmasi dan Profesor Klinikal di Fakulti Farmasi, Université de Montréal. Segmen ini bertujuan untuk memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang kesan penggunaan alkohol, sambil mendorong penonton untuk merefleksikan isu ini dengan lebih lanjut.

Kempen ini akan digerakkan terutamanya di televisyen, web dan media sosial.

Bahan pengiklanan boleh dimuat turun di pautan ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen ini, orang ramai dijemput melayari laman dedikasi (dalam bahasa Perancis sahaja buat masa ini): educalcool.qc.ca/se-questionner. Ia mengandungi pelbagai maklumat berasaskan fakta saintifik, serta testimoni dan peluang untuk mengemukakan testimoni anda sendiri.

Mengenai Éduc’alcool

Éduc’alcool ialah sebuah organisasi bebas dan bukan untung yang misinya adalah untuk memaklumkan, melengkapi dan mendidik rakyat Quebec tentang penggunaan alkohol. Pendekatan mereka bertujuan untuk menggalakkan dan menyokong minum secara bertanggungjawab, serta mempengaruhi tindakan kolektif terhadap isu alkohol. Éduc’alcool meningkatkan kesedaran tentang corak minum dan mengambil tindakan untuk mencegah minum secara berisiko. Berdasarkan fakta saintifik, Éduc’alcool sentiasa berusaha untuk merayu kepada kebijaksanaan warganegara, dan untuk menyediakan maklumat yang tepat dan mudah didapati melalui kempen maklumat dan kesedarannya.

__________________________

1

INSPQ, « Proportion de la population ayant augmenté sa consommation d’alcool au cours de la pandémie de COVID-19 et facteurs associés », 2023.

SUMBER Éduc’alcool