WASHINGTON, 14 Sept. 2023 — Safe Kids Worldwide dan Juvenile Products Manufacturers Association (JPMA) berganding bahu semasa Minggu Keselamatan Penumpang Kanak-Kanak, 17-23 Sept. 2023, untuk membantu ibu bapa dan penjaga melindungi anak-anak mereka di dalam dan di sekitar kereta. Organisasi-organisasi ini menyediakan sumber percuma secara langsung dan dalam talian untuk keluarga, termasuk yang berikut:


Juvenile Products Manufacturers Association (JPMA) (PRNewsfoto/Juvenile Products Manufacturers Association (JPMA))

  • Acara semakan kerusi kereta akan datang dengan pengeluar
  • Maklumat perkhidmatan pelanggan pengeluar untuk bantuan pakar kerusi kereta
  • Cari juruteknik bertauliah berhampiran anda
  • Sumber kerusi kereta JPMA, termasuk acara, video, blog, dan lain-lain
  • Panduan Kerusi Kereta Terbaik – tersedia dalam bahasa Inggeris dan bahasa Sepanyol

Selain itu, ibu bapa dan penjaga dijemput untuk menyertai JPMA, Akademi Pediatrik Amerika, dan Safe Kids Worldwide untuk Sesi Perbualan Keselamatan Kanak-Kanak pada 20 dan 27 September pada 8 malam ET di laman Facebook Safe Kids Worldwide.

Kemalangan kereta adalah punca utama kecederaan dan kematian bagi kanak-kanak di bawah umur 15 tahun. Setiap hari di AS, 445 kanak-kanak cedera dan tiga terbunuh dalam kemalangan kereta menurut Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Kebangsaan (NHTSA).

“Kerusi keselamatan kanak-kanak yang digunakan dan dipasang dengan betul boleh mengurangkan risiko kecederaan dan kematian sehingga 71 peratus, tetapi terlalu ramai keluarga tidak mempunyai akses kepada pendidikan dan peranti keselamatan yang layak untuk setiap kanak-kanak,” kata Presiden Safe Kids Worldwide Torine Creppy. “Memasang tali pinggang setiap perjalanan, setiap masa, dalam kerusi keselamatan yang betul adalah cara paling berkesan untuk melindungi kanak-kanak.”

Malangnya, kajian menunjukkan bahawa lebih daripada separuh kerusi kereta tidak digunakan atau dipasang dengan betul.

“Kerusi kereta direka untuk melindungi kanak-kanak daripada daya hentaman dan kecederaan yang disebabkannya, dan kerusi kereta ini dikawal selia dengan ketat dan diuji,” kata Pengarah Keselamatan Penumpang Kanak-Kanak JPMA Joseph Colella. “Mengikut arahan khusus adalah penting, dan pengeluar kerusi kereta bersedia untuk membantu ibu bapa melakukannya melalui perkhidmatan pelanggan, sumber dalam talian, dan lain-lain.”

SUMBER Juvenile Products Manufacturers Association (JPMA)