LONDON dan MINNEAPOLIS, 19 Sept. 2023 — Bio-Techne Corporation (NASDAQ: TECH) dan Cizzle Biotechnology Holdings plc, pembangun diagnostik UK berasaskan, dengan sukacitanya mengumumkan kemajuan baru-baru ini menilai antibodi monoklona khusus untuk penanda bio CIZ1B kanser Cizzle. Cizzle telah berjaya menyiapkan program penilaian yang bertujuan untuk menilai kebolehlaksanaan menggunakan platform Simple Western daripada ProteinSimple (jenama Bio-Techne) untuk pengesanan CIZ1B kanser penanda bio yang mungkin berguna dalam pengesanan kanser paru-paru peringkat awal.

Pasaran saringan kanser paru-paru global diunjurkan untuk tumbuh daripada AS$2.80 bilion pada 2021 kepada AS$4.85 bilion pada 2028, mewakili CAGR 8.1% sepanjang tempoh ramalan.* Selanjutnya, pada 2021 Garis Panduan Saringan Kanser Paru-Paru Perkhidmatan Tugas Pencegahan Amerika Syarikat (USPSTF) dikemas kini ** untuk saringan tahunan dengan tomografi berkomputer dos rendah (LDCT), mengurangkan had bawah umur saringan daripada 55 kepada 50 tahun dan sejarah merokok minimum daripada 30 kepada 20 pak tahun. Di bawah garis panduan baru, 14.5 juta orang Amerika mungkin layak untuk saringan tahunan dengan LDCT dan ujian saringan kanser paru-paru awal lain yang dianggarkan dapat menyelamatkan tambahan 10,000-20,000 nyawa setiap tahun.

Allan Syms, Pengerusi Eksekutif Cizzle, memberi komen: “Kami sangat gembira dapat bekerja dengan Bio-Techne, pemimpin global dalam penyelesaian biosains. Kami percaya platform Simple Western sangat sesuai untuk digunakan dalam pembangunan assay throughput tinggi untuk pengesanan penanda bio CIZ1B Syarikat. Cizzle telah menunjukkan bahawa CIZ1B sangat dikaitkan dengan kanser paru-paru pada peringkat awalnya apabila campur tangan pembedahan atau terapeutik lain memungkinkan, yang merupakan kunci untuk menyelamatkan nyawa. Kami berharap dapat membina projek penting ini ketika kami meneruskan membawa penyelesaian diagnostik novel kami ke pasaran.”

Will Geist, Presiden Segmen Sains Protein Bio-Techne mengulas: “Kami gembira Cizzle telah memilih platform Simple Western untuk pembangunan penanda bio novelet. Automatik, sensitiviti, input sampel kecil dan sifat kuantitatif sistem Simple Western menjadikannya ideal untuk menyokong assay seperti ini. Kami teruja dengan kemajuan setakat ini dan berharap Simple Western dapat membantu membuat inovasi penyelamat seperti itu tersedia untuk pesakit yang memerlukannya.”

Pertanyaan:

Cizzle Biotechnology Holdings plc

Melalui IFC Advisory

Allan Syms (Pengerusi Eksekutif)

Allenby Capital Limited

+44(0) 20 3328 5656

John Depasquale

George Payne

Novum Securities Limited

+44(0) 20 7399 9400

Colin Rowbury

Jon Bellis

IFC Advisory Limited

+44(0) 20 3934 6630

Tim Metcalfe

Bio-Techne Corporation

David Clair

+1 612-656-4416

Mengenai Cizzle Biotechnology

Cizzle membangunkan ujian darah untuk pengesanan awal kanser paru-paru. Syarikat ini ialah putaran luar daripada University of York, ditubuhkan pada 2006, sekitar kerja Profesor Coverley dan rakan-rakan. Prototaip ujian bukti konsepnya adalah berdasarkan keupayaan untuk mengesan penanda plasma stabil, varian CIZ1 dikenali sebagai CIZ1B. CIZ1 ialah protein nuklear sel semula jadi yang terlibat dalam replikasi DNA, dan varian CIZ1B disasarkan sangat berkorelasi dengan kanser paru-paru peringkat awal. Untuk maklumat lanjut, sila lihat https://cizzlebiotechnology.com Anda juga boleh mengikuti Syarikat melalui akaun twitter @CizzlePlc dan di LinkedIn.

Mengenai Bio-Techne

Bio-Techne Corporation (NASDAQ: TECH) ialah syarikat sains hayat global yang menyediakan alat dan reagen bioaktif inovatif untuk komuniti penyelidikan dan diagnostik klinikal. Produk Bio-Techne membantu penyiasatan saintifik ke dalam proses biologi dan sifat serta kemajuan penyakit tertentu. Mereka membantu dalam usaha penemuan dadah dan menyediakan cara untuk ujian klinikal dan diagnosis yang tepat. Dengan beribu-ribu produk dalam portfolio, Bio-Techne menjana jualan bersih sebanyak kira-kira AS$1.1 bilion pada tahun fiskal 2023 dan mempunyai kira-kira 3,200 orang pekerja di seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut mengenai Bio-Techne dan jenamanya, sila lawati https://www.bio-techne.com.

*Saiz & Perkongsian Pasaran Saringan Kanser Paru-paru | Laporan, 2028 (fortunebusinessinsights.com)

** Garis panduan saringan kanser paru-paru USPSTF 2021: sempadan baru – The Lancet Respiratory Medicine

Bio-Techne