SINGAPURA, 18 Sept. 2023 — Pada 14 September, 2023, Biosyngen Pte Ltd (selepas ini dirujuk sebagai “Biosyngen”) telah menerima anugerah berprestij “Most Promising Cell Therapy Pipeline in APAC” di Cell & Gene Therapy World Asia 2023 ke-7, di kalangan syarikat bioteknologi antarabangsa yang lain.

Dr Michelle Chen, Pengarah dan COO Biosyngen, menerima Anugerah bagi pihak Biosyngen

Mewakili Biosyngen di Anugerah tersebut, Dr Michelle Chen, Pengarah dan Ketua Pegawai Operasi, berkata: “Kami sangat gembira kerana pasukan kami telah menerima anugerah ini di persidangan ini. Kami sangat berbangga kerana diiktiraf sebagai pemimpin global yang menonjol dalam bidang terapi sel dan gen, terutamanya di rantau Asia Pasifik, atas dedikasi kami terhadap penyelidikan dan inovasi dalam imunoterapi.” Biosyngen kini sedang giat memajukan laluan produk perintisnya untuk tumor pepejal, di mana sebahagiannya sudah berada dalam fasa klinikal, mengikuti pelan yang ditetapkan untuk laluan produknya. Matlamat utamanya adalah untuk menyampaikan pilihan rawatan kanser yang optimum untuk pesakit.

Dalam majlis anugerah yang sama, Profesor Jean Paul Thiery, ahli Akademi Sains Kebangsaan Perancis, Ketua Saintis, dan Pengerusi Lembaga Penasihat Saintifik Biosyngen, telah dianugerahi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat yang dihormati. Penghargaan ini menjadi bukti pencapaian luar biasa Prof Jean Paul, melalui Biosyngen, dalam bidang penyelidikan saintifik dan perubatan translasi.

Dr Cecilia Zhang, CSO Biosyngen, menerima Anugerah bagi pihak Prof. Jean Paul Thiery

Profesor Jean Paul Thiery menyatakan penghargaannya atas pengiktirafan jawatankuasa, dengan menekankan potensi terapi sel dan gen dalam memacu kemajuan groundbreaking dan peluang tak terbatas dalam industri ini. Beliau juga menekankan kepentingan meningkatkan komunikasi dan kerjasama di kalangan semua pihak berkepentingan untuk menangani cabaran industri dan memudahkan kemajuan pesat ubat gen dan terapi sel. Melihat ke hadapan, beliau menjangkakan lebih banyak ujian klinikal yang berjaya dan kelulusan lebih banyak terapi sel dan gen inovatif yang pada akhirnya memberi manfaat kepada populasi pesakit yang lebih besar.

Dengan menggunakan tiga platform teknologi inovatif yang dibangunkan secara bebas iaitu IDENTIFIER®, MSE-T®, dan SUPER-T®, tiga laluan produk groundbreaking Biosyngen telah menerima kelulusan untuk ujian klinikal di Amerika Syarikat dan China, merangkumi pelbagai jenis imunoterapi seperti CAR-T dan TCR-T. Produk-produk ini dijangka menyediakan pilihan rawatan yang berkesan untuk pelbagai tumor ganas, termasuk kanser nasofarinks, limfoma, kanser paru-paru, kanser gastrik, dan lain-lain.

Biosyngen berada dalam peringkat klinikal dengan produk yang dibangunkan dari platform di atas, dijangka bahawa Kajian Fasa I BRG01 (ditunjukkan untuk karsinoma nasofarinks) akan disimpulkan menjelang akhir 2023. Di samping itu, permohonan IND untuk laluan produk BST02 syarikat yang keempat (terapi TIL) ke FDA AS dan NMPA China juga sedang giat dijalankan.

Terapi sel dan gen telah muncul sebagai bidang tumpuan utama dalam industri farmaseutikal global. Terutamanya, FDA telah meluluskan lebih banyak ubat terapi gen pada separuh akhir 2022 berbanding tempoh lima tahun sebelumnya. Analisis pasaran menunjukkan bahawa pasaran terapi sel dan gen berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) 22% dan dijangka bernilai $100 bilion menjelang 2030.

Sebagai Biotech global yang beribu pejabat di Singapura dan China, Biosyngen teguh dalam dedikasinya untuk membangunkan produk terapi sel dan gen yang inovatif dan berkesan, dengan tujuan memberi manfaat kepada pesakit di seluruh dunia.

Pada 13 September, seiring dengan persidangan CGT World Asia 2023, IMAPAC menganjurkan lawatan ke Fasiliti GMP Biosyngen, Singapura. Ia menghimpunkan banyak wakil dari universiti, institut penyelidikan, agensi kerajaan, syarikat farmaseutikal terkemuka, syarikat CGT, dan CDMO yang terkenal. Tujuan lawatan ini adalah untuk memudahkan pertukaran perspektif dan wawasan tentang cabaran dan ketersediaan sumber pelengkap dalam ekosistem.

Mengenai Anugerah Kecemerlangan Terapi Sel & Gen Asia Pasifik (APCGTEA)

Anugerah Kecemerlangan Terapi Sel dan Gen Asia Pasifik 2023 (APCGTEA) telah dimulakan oleh IMAPAC, sebuah firma perunding terkenal yang mengkhusus dalam industri biofarmaseutikal dan beribu pejabat di Singapura. Objektif utama anugerah berprestij ini adalah untuk mengiktiraf dan memuliakan perintis, penyelidik, inovator, dan pengilang yang luar biasa dalam bidang terapi sel dan gen. Selain itu, anugerah ini bertujuan untuk menggalakkan kemajuan pesat terapi, penyelidikan dan pembangunan, dan pembuatan baru dalam domain ini. Dengan mengumpulkan profesional industri, Anugerah Kecemerlangan Terapi Sel dan Gen Asia Pasifik 2023 mempamerkan penemuan penyelidikan terkini, kemajuan teknologi, dan amalan pembuatan contoh. Acara ini akan berfungsi sebagai platform untuk meraikan pencapaian luar biasa pemimpin industri semasa dan menginspirasi generasi inovator seterusnya. Dengan rekod 12 tahun dalam menganjurkan persidangan dan acara dalam industri farmaseutikal, IMAPAC menawarkan pelbagai rujukan dan pengiktirafan untuk pihak berkepentingan dalam industri CGT.

Mengenai Biosyngen

Biosyngen ialah sebuah syarikat bioteknologi terapi sel dan gen, memberi tumpuan kepada R&D dalam imunoterapi dan pembangunan ubat; untuk mencapai hasil terbaik untuk pesakit kanser.

Pasukan R&D syarikat terdiri daripada pelbagai kebangsaan dari Singapura, China, Jerman, Australia, Perancis dan AS, yang kebanyakannya menerima Phd. mereka dari universiti terkenal. Strategi Biosyngen yang mempunyai pusat R&D dan kemudahan GMP di Singapura dan China, dengan teguh mengukuhkannya sebagai syarikat Asia menuju ambisi global. Laluan produk syarikat berpotensi menangani anggaran nilai 50 bilion USD dalam pasaran onkologi global.

Biosyngen memiliki lesen eksklusif dan terapi berpaten yang menyasarkan pelbagai tumor pepejal dan hematologi ganas termasuk kanser nasofarinks, kanser gastrik, kanser gastrousus dan keganasan hematologi positif EBV. Produk perintis kelas pertama syarikat BRG01 telah diberikan kelulusan IND oleh FDA AS dan CN NMPA untuk ujian klinikal Fasa I/II. BRG01, untuk rawatan karsinoma nasofarinks juga telah diberikan Penetapan Ubat Orphan (ODD) dan Penetapan Laluan Pantas (FTD) oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA). Di samping itu,