Berita Pasaran

Dalam lingkungan pasaran pagi, Disember E-Mini S&P 500 futures (ESZ23) dan Dec Nasdaq 100 E-Mini futures (NQZ23) menunjukkan pergerakan yang terhad.

Future indeks saham mengekalkan kestabilan mereka, tetapi mereka bergelut dengan tekanan menurun yang timbul daripada laporan permulaan perumahan AS yang lemah dan kenaikan 3.8 mata asas dalam hasil nota-T 10 tahun. Selain itu, kebimbangan mengenai kemungkinan perluasan mogok UAW dan penutupan kerajaan AS yang menanti pada 30 September menyumbang kepada ketidaktentuan pasaran. Harga minyak, di sisi lain, melonjak ke paras tertinggi 10 setengah bulan hari ini, meningkatkan saham syarikat minyak tetapi melemparkan bayang-bayang pada prospek inflasi dan mengukuhkan jangkaan kedudukan yang keras dari Rizab Persekutuan.

Saham didagangkan dengan berhati-hati ketika pelabur menanti permulaan mesyuarat FOMC dua hari hari ini. Konsensus dalam pasaran ialah bahawa FOMC akan mengekalkan sasaran kadar dana sedia ada pada 5.25/5.50% sedia ada. Walau bagaimanapun, peserta pasaran menjangkakan bahawa FOMC akan mengekalkan sikap keras, mengekalkan kemungkinan kenaikan kadar seterusnya kemudian tahun ini di atas meja.

Secara khusus, pasaran menilai kebarangkalian 31% bahawa FOMC akan menaikkan kadar dana sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat FOMC seterusnya berakhir pada 1 November, dengan kebarangkalian 14% kenaikan kadar 25 mata asas yang sama pada mesyuarat berikutnya berakhir pada 13 Disember. Seterusnya, konsensusnya adalah bahawa FOMC akan memulakan pemotongan kadar pada tahun 2024 sebagai tindak balas kepada perlambatan ekonomi AS yang dijangka.

Hasil bon di AS dan Jerman telah naik sedikit hari ini, sementara hasil UK telah turun. Hasil nota-T 10 tahun telah naik sebanyak 3.8 mata asas kepada 4.341%. Hasil bon bund Jerman 10 tahun naik 0.3 mata asas kepada 2.708%, sementara hasil gilt UK 10 tahun telah turun sebanyak 4.2 mata asas kepada 4.349%.

Harga minyak mentah WTI Oktober telah meningkat sebanyak 0.89% atau $0.81 untuk mencapai $92.29 setong, menandakan paras tertinggi 10 setengah bulan baru pada carta niaga hadapan terdekat. Trajektori menaik ini dalam harga minyak selama dua bulan kebelakangan ini disebabkan oleh kekangan bekalan yang dijangka hingga akhir tahun, berikutan pengumuman dari Arab Saudi dan Rusia mengenai pemanjangan pemotongan pengeluaran mereka. Akibatnya, lonjakan berterusan dalam harga minyak ini memberi tekanan ke atas jangkaan inflasi, dengan kadar jangkaan inflasi pecahan 10 tahun meningkat sebanyak 0.2 mata asas kepada 2.365%.

OECD telah menyemak unjuran KDNK globalnya untuk 2024 ke bawah kepada +2.7% daripada +3.0%, memetik cabaran berterusan yang ditimbulkan oleh inflasi tinggi dan pertumbuhan lembap dalam ekonomi dunia.

Dalam berita ekonomi AS, permulaan perumahan untuk Ogos telah menurun sebanyak 11.3% kepada 1.283 juta, lebih lemah daripada penurunan 1% yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, permit pembinaan untuk Ogos naik 6.9% bulan ke bulan kepada 1.542 juta, melampaui jangkaan penurunan kecil.

CPI akhir Ogos Zon Euro telah disemak sedikit lebih rendah kepada +0.5% bulan ke bulan dan +5.2% tahun ke tahun, berbanding laporan awal +0.6% bulan ke bulan dan +5.3% tahun ke tahun. CPI teras akhir kekal tidak berubah pada +5.3% tahun ke tahun.

Di luar negara, pasaran saham global menunjukkan prestasi campuran. Euro Stoxx 50 naik marginal 0.05%, Indeks Komposit Shanghai China ditutup turun 0.03%, dan Nikkei 225 Jepun ditutup turun 0.87%.

Dalam pasaran pra-dagangan, beberapa saham AS bergerak:

  • Perniagaan penghantaran kedai runcit Maplebear Inc, didagang sebagai Instacart (CART), akan mula didagangkan selepas menetapkan IPO pada $30 setiap saham, pada akhir julat pemasaran. CART berjaya mengumpul $660 juta tunai, menghasilkan penilaian IPO $9.9 bilion.
  • UAW telah mengumumkan bahawa lebih ramai pekerja kereta akan mogok pada tengah hari Jumaat jika kemajuan substansial tidak dicapai dalam perbincangan kontrak. Akibatnya, GM (GM) naik 0.3% dalam dagangan pra-pasaran, Ford (F) naik 0.2%, dan Stellantis NV (STLA) naik 2.4%.
  • Saham minyak menerima sokongan kerana harga minyak mentah WTI melonjak ke paras tertinggi 10 setengah bulan baru. Exxon (XOM) naik 0.5% dalam dagangan pra-pasaran, Chevron (CVX) naik 0.4%, dan Conoco Phillips (COP) naik 0.3%.
  • Dell Technologies (DELL) telah meningkat 1.1% dalam dagangan pra-pasaran berikutan naik taraf oleh Daiwa Securities kepada “outperform” daripada “neutral” berdasarkan prospek permintaan yang lebih baik.
  • Starbucks (SBUX) telah turun 1.3% dalam dagangan pra-pasaran disebabkan penurunan taraf oleh TD Cowen kepada “pasaran-laksana” daripada “outperform,” memetik kebimbangan mengenai prospek jualan runcit sama Cina berikutan tekanan makroekonomi dan persaingan.
  • CVS Corp (CVS) naik 1.0% dalam dagangan pra-pasaran berikutan naik taraf oleh Evercore ISI, didorong oleh isu operasi yang semakin baik dan penilaian yang menarik.
  • Rackspace Technology (RXT) melonjak 9.4% dalam dagangan pra-pasaran selepas naik taraf oleh Raymond James kepada “outperform” daripada “pasaran-laksana,” mencerminkan prospek yang lebih baik untuk rancangan pemulihannya.
  • Rocket Lab USA (RKLB) mengalami penurunan curam 23% dalam dagangan pra-pasaran disebabkan penamatan paksa misi roket terkini syarikat itu dan penangguhan misi akan datang.
  • Royal Caribbean Cruises (RCL) dan Carnival (CCL) kedua-duanya naik lebih daripada 1.5% dalam dagangan pra-pasaran berikutan naik taraf oleh Truist Securities masing-masing kepada “Beli” dan “Pegang,” memetik trend kukuh dan penilaian yang lebih menarik.

Peserta pasaran juga akan mengawasi prestasi AutoZone Inc (AZO), Apogee Enterprises Inc (APOG), Ispire Technology Inc (ISPR), Steelcase Inc (SCS) sepanjang hari perdagangan.