EDMONTON, AB, 8 Sept. 2023 /CNW/ – AutoCanada Inc. (“AutoCanada” atau “Syarikat”) (TSX: ACQ), kumpulan peruncit kereta berbilang lokasi Amerika Utara, dan CanadaOne Auto Group (“CanadaOne Auto”), kumpulan peruncit kereta berbilang lokasi yang mengendalikan peruncit di seluruh Kanada, hari ini mengumumkan bahawa mereka telah bersetuju untuk menyelesaikan prosiding undang-undang antara AutoCanada, Patrick Priestner dan CanadaOne Auto yang dimulakan pada tahun 2019. Encik Priestner sebelum ini adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi AutoCanada.

Sebagai sebahagian daripada penyelesaian ini, AutoCanada bersetuju untuk menjual kepada CanadaOne Auto harta tanah di mana dua daripada peruncit CanadaOne Auto terletak, dan CanadaOne Auto bersetuju untuk meminda pajakan dua peruncit AutoCanada yang terletak di harta tanah yang dimiliki oleh CanadaOne Auto. Pihak-pihak juga telah bersetuju untuk bekerjasama dalam hal-hal komersial tertentu untuk manfaat bersama masing-masing, dan merancang untuk bekerjasama dalam inisiatif amal tertentu. Tiada pihak mengakui sebarang salah laku atau liabiliti.

Mengenai AutoCanada

AutoCanada adalah kumpulan peruncit kereta berbilang lokasi utama Amerika Utara yang kini mengendalikan 83 peruncit berlesen, terdiri daripada 28 jenama, di lapan wilayah di Kanada serta kumpulan di Illinois, AS. AutoCanada kini menjual kenderaan berjenama Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, FIAT, Alfa Romeo, Chevrolet, GMC, Buick, Cadillac, Ford, Infiniti, Nissan, Hyundai, Subaru, Audi, Volkswagen, Kia, Mazda, Mercedes-Benz, BMW, MINI, Volvo, Toyota, Lincoln, Acura, Honda dan Porsche. Di samping itu, segmen Operasi Kanada AutoCanada kini mengendalikan 3 peruncit kenderaan terpakai dan 1 perniagaan lelong kenderaan terpakai yang menyokong Divisyen Runcit Digital Terpakai, 12 lokasi divisyen RightRide, dan 11 pusat hentaman berdiri sendiri dalam kumpulan 27 pusat hentaman kami. Pada tahun 2022, peruncit kami menjual kira-kira 100,000 kenderaan dan memproses lebih daripada 900,000 perintah servis dan pembaikan hentaman dalam 1,367 telaga servis kami yang menjana hasil melebihi $6 bilion.

Maklumat tambahan mengenai AutoCanada tersedia di www.sedarplus.ca dan laman web Syarikat di www.autocan.ca.

Untuk maklumat lanjut mengenai AutoCanada, sila hubungi:

Azim Lalani, Ketua Pegawai KewanganTelefon: 780-732-3157E-mel: alalani@autocan.ca

Mengenai CanadaOne Auto

CanadaOne Auto adalah kumpulan peruncit kereta berbilang lokasi yang kini mengendalikan 29 peruncit di seluruh Kanada di wilayah British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba dan Ontario. Lebih 2,500 pekerja kami dengan bangganya menjual dan menyelenggara kenderaan dari beberapa jenama automotif terkemuka Kanada, termasuk Subaru, Honda, Kia, Toyota, Lexus, Ford, Lincoln, Chevrolet, Buick, Cadillac, GMC, dan Corvette.

Maklumat tambahan mengenai CanadaOne Auto tersedia di www.canadaoneauto.com.

Untuk maklumat lanjut mengenai CanadaOne Auto, sila hubungi:

David Gordey, Ketua Pegawai KewanganTelefon: 780-224-2980E-mel: david@canadaoneauto.com

Kenyataan tertentu yang terkandung dalam siaran akhbar ini adalah kenyataan dan maklumat yang menjangka ke hadapan (secara kolektif “kenyataan yang menjangka ke hadapan”), mengikut perundangan sekuriti yang terpakai di Kanada. Dengan ini kami memberi amaran berhati-hati mengenai faktor-faktor penting yang boleh menyebabkan keputusan sebenar kami berbeza dengan ketara daripada unjuran dalam kenyataan yang menjangka ke hadapan ini.

Laporan Maklumat Tahunan Syarikat dan dokumen-dokumen lain yang difailkan dengan pihak berkuasa pengawalseliaan sekuriti (boleh diakses melalui laman web SEDAR di www.sedarplus.ca) menerangkan risiko-risiko, andaian-andaian penting dan faktor-faktor lain yang boleh mempengaruhi keputusan sebenar dan yang dimasukkan di sini melalui rujukan.

Seterusnya, sebarang kenyataan yang menjangka ke hadapan hanya sah pada tarikh kenyataan tersebut dibuat, dan, kecuali dikehendaki oleh undang-undang yang terpakai, kami tidak berkewajipan untuk mengemas kini sebarang kenyataan yang menjangka ke hadapan untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh kenyataan tersebut dibuat atau untuk mencerminkan berlakunya peristiwa yang tidak dijangka. Faktor-faktor baru timbul dari semasa ke semasa, dan kami tidak dapat meramalkan kesemua faktor tersebut dan untuk menilai terlebih dahulu kesan setiap faktor tersebut, atau gabungan faktor-faktor, mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada yang terkandung dalam mana-mana kenyataan yang menjangka ke hadapan.

SUMBER AutoCanada Inc.