/TIDAK UNTUK DIEDARKAN KEPADA PERKHIDMATAN BERITA AS ATAU UNTUK DIKELUARKAN, DITERBITKAN, DIEDARKAN ATAU DISEBAR SECARA LANGSUNG, ATAU TIDAK LANGSUNG, SEPENUHNYA ATAU SEBAHAGIANNYA, DI ATAU KE AMERIKA SYARIKAT/

TORONTO, 12 Sept. 2023 /CNW/ – Arizona Metals Corp. (TSX: AMC) (OTCQX: AZMCF) (“Syarikat” atau “Arizona Metals”) dengan sukacitanya mengumumkan keputusan ujian metalurgi positif daripada Projek Emas Sugarloaf Peak (“Sugarloaf”) yang dimiliki sepenuhnya di La Paz County, Arizona.

Arizona Metals sebelum ini telah menyiapkan ujian botol-guling pada dua lubang metalurgi (SP-20-01 dan SP-20-02). Keputusan awal daripada ujian-ujian ini mencapai perolehan emas purata 76% dengan bahan oksida mencapai perolehan setinggi 95%. Hasil daripada keputusan awal ini, Syarikat telah melantik SRK Consulting (Global) Limited untuk menyelia kerja ujian metalurgi untuk membangunkan helaian aliran kos rendah untuk memperoleh emas.

Keputusan pengujian turus bahan oksida Sugarloaf mencapai perolehan emas sehingga 90%. Ujian metalurgi tambahan juga diselesaikan dengan fokus untuk membangunkan aliran konvensional kos rendah untuk memperoleh emas sulfida yang dituan rumah di Sugarloaf. Dua aliran sulfida dipertimbangkan untuk kerja ujian ini: Larutan-Keseluruhan-Bijih (WOL) dan pemisahan pukal diikuti dengan pengisaran halus konsentrat dan pelarutlesapan.

Empat sampel komposit sulfida (”Sampel”) telah disediakan, berjulat dari 0.30 hingga 0.60 g/t emas dan 2.2 hingga 5.3% sulfur. Keputusan ujian menunjukkan perolehan emas sehingga 85%. Kedua-dua pilihan aliran adalah sama dengan perolehan akhir keseluruhan dalam lingkungan 1% untuk semua Sampel. Kinetik pelarutlesapan untuk keempat-empat sampel komposit adalah cepat, mencapai perolehan maksimum dalam 24 jam. Ujian pengisaran menunjukkan bahan yang agak lembut dengan Nilai Tenaga Litara Rangkaian Khusus SAG (SCSE) 7.8 kWh/t.

Mineralogi dan ujian pelarutlesapan diagnostik pada Sampel menunjukkan majoriti emas hadir sebagai emas bebas dalam sulfida, terutamanya pirit. Memandangkan Sampel yang diuji menunjukkan bahan yang agak lembut, kemungkinan besar WOL akan menjadi kaedah pemprosesan yang disukai. Syarikat akan menjalankan ujian pelarutlesapan WOL tambahan untuk mengoptimumkan saiz pengisaran vs perolehan, serta ujian variabiliti sampel yang berbeza menggunakan aliran WOL.

Sugarloaf menganjur sasaran jenis cerucuk terbuka yang bermula dari permukaan. Projek itu terdiri daripada 4,412 ekar tuntutan perlombongan BLM persekutuan tanpa paten yang berdekatan dengan infrastruktur termasuk jalan raya, gas, kuasa, air, rel dan buruh. Pengeboran baru-baru ini yang diselesaikan oleh Arizona Metals (SP-20-01) menembusi 137 m menggredkan 0.53g/t emas (termasuk 90 m 0.62 g/t emas) bermula dari permukaan, dan 30 m 0.90g/t emas, bermula dari 44 m. Syarikat bercadang untuk menyempurnakan pengeboran tambahan pada masa hadapan untuk mengesahkan, dan idealnya memperluas, sumber sejarah 1.5 juta auns emas. Buat masa ini terdapat 26 tapak pengeboran yang dilesenkan untuk menjalankan kerja ini. Satu program dan bajet pengeboran yang komprehensif sedang dirumuskan dengan niat untuk memulakan kerja apabila pasaran modal sumber emas pulih.

Figure 1. Sugarloaf Peak Gold Project long section showing historic estimate* outline to depth of 70 metres, as well as geophysical drill targets at depth on strike. (CNW Group/Arizona Metals Corp.)

Kemas kini Pengeboran Kay Mine:

Syarikat telah menyempurnakan tujuh lubang gerudi di Sasaran Barat Projek Kay Mine, dengan kelapan menghampiri penyempurnaan. Syarikat bercadang untuk mengeluarkan keputusan lubang-lubang ini, berjumlah kira-kira 7,000 meter pengeboran, bersama-sama sebaik sahaja pengisihan terakhir diterima. Syarikat juga telah melengkapkan tinjauan geofizik dalam lubang pada lubang-lubang ini, dengan data sedang diproses. Definisi sumber dan pengembangan pengeboran diteruskan di Endapan Kay Mine, dengan lima lubang diselesaikan dan dua dalam proses. Pengisihan tertunggu.

Maklumat Pembentangan Beaver Creek

Syarikat akan membentangkan kemas kini di Beaver Creek Precious Metals Summit pada Selasa, 12 September 2023 pada 3:15 petang MT. Syarikat akan memaparkan pautan ke pembentangan di laman webnya selepas persidangan.

Mengenai Arizona Metals Corp

Arizona Metals Corp memiliki 100% Projek Kay Mine di Yavapai County, yang terletak di atas gabungan paten dan tuntutan BLM berjumlah 1,300 ekar yang tidak tertakluk kepada sebarang royalti. Anggaran bersejarah oleh Exxon Minerals pada 1982 melaporkan “riza terbukti dan berkemungkinan 6.4 juta tan pendek pada gred 2.2% kuprum, 2.8 g/t emas, 3.03% zink, dan 55 g/t perak.” (Fellows, M.L., 1982, deposit sulfida besar Kay Mine: Laporan dalaman disediakan untuk Exxon Minerals Company, November 1982, 29 p.) Anggaran bersejarah di Endapan Kay Mine dilaporkan oleh Exxon Minerals pada 1982. Anggaran bersejarah tidak disahkan sebagai sumber mineral semasa. Tiada andaian utama, parameter, dan kaedah yang digunakan untuk menyediakan anggaran bersejarah dilaporkan, dan tiada kategori sumber digunakan. Penyusunan data yang ketara, penggerudian semula dan pengesahan data mungkin diperlukan oleh seorang “yang layak” (seperti yang ditakrifkan dalam Instrumen Kebangsaan 43-101 – Standard Pendedahan untuk Projek Mineral) sebelum anggaran bersejarah boleh disahkan dan dinaik taraf menjadi sumber mineral semasa. Seorang yang layak tidak melakukan kerja yang mencukupi untuk mengklasifikasikannya sebagai sumber mineral semasa, dan Arizona Metals tidak memperlakukan anggaran bersejarah sebagai sumber mineral semasa.

Endapan Kay Mine adalah deposit VMS curam yang telah ditakrifkan dari kedalaman 60 m sehingga sekurang-kurangnya 900 m. Ia terbuka untuk pengembangan menerus dan kedalaman.

Syarikat juga memiliki 100% Harta Sugarloaf Peak, di La Paz County, yang terletak di atas 4,400 ekar tuntutan BLM. Sugarloaf adalah sasaran timbunan-larutresap, cerucuk terbuka dan mempunyai anggaran bersejarah “100 juta tan mengandungi 1.5 juta auns emas” pada gred 0.5 g/t (Dausinger, 1983, Westworld Resources).