Apple (NASDAQ:AAPL) telah bersetuju untuk mengemaskini iPhone 12 di Perancis berikutan kebimbangan pengeluaran radiasi yang melebihi had yang dibenarkan mengikut piawaian Kesatuan Eropah.

Walaupun melancarkan generasi iPhone terbaharu, Apple dengan tegas menyatakan bahawa iPhone 12 selamat untuk digunakan. Syarikat itu mendakwa model itu telah menerima pensijilan dari pelbagai negara di seluruh dunia sejak pelancarannya pada tahun 2020. Apple mengaitkan isu yang dibangkitkan oleh agensi kerajaan Perancis yang bertanggungjawab untuk menguruskan frekuensi komunikasi tanpa wayar kepada “protokol ujian tertentu”.

Agensi kawal selia Perancis melaporkan bahawa iPhone 12 baru-baru ini gagal dalam salah satu daripada dua ujian gelombang elektromagnet, yang boleh diserap oleh tubuh manusia. Sebagai tindak balas, kerajaan Perancis mengarahkan penggantungan jualan iPhone 12 dan mengarahkan Apple untuk mengeluarkan kemaskini perisian untuk membetulkan situasi, atau menghadapi kemungkinan pemanggilan semula.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, Apple mengesahkan bahawa ia “akan mengeluarkan kemaskini perisian untuk pengguna di Perancis untuk mematuhi protokol yang ditetapkan oleh pengawal selia Perancis,” tanpa memberikan butiran lanjut.

Terdapat kemungkinan bahawa larangan Perancis terhadap jualan iPhone 12 boleh diperluaskan untuk merangkumi kesemua 27 negara EU selepas tiga bulan jika Apple enggan mengeluarkan kemaskini yang diperlukan, dan tiada kerajaan lain membangkitkan bantahan, menurut jurucakap Suruhanjaya Eropah Sonya Gospodinova.

Menteri Hal Ehwal Digital Perancis menyatakan bahawa tahap radiasi iPhone 12 kekal jauh lebih rendah daripada apa yang dikaji saintifik sebagai berpotensi memudaratkan pengguna. Agensi radiasi itu sendiri mengakui bahawa ujiannya tidak mencerminkan penggunaan telefon biasa.

Telefon bimbit telah dikategorikan sebagai karsinogen yang berkemungkinan oleh bahagian penyelidikan kanser Pertubuhan Kesihatan Sedunia, meletakkannya dalam klasifikasi yang sama dengan kopi, emisi diesel, dan racun perosak DDT. Walau bagaimanapun, penting untuk dicatat bahawa radiasi yang dipancarkan oleh telefon bimbit tidak mampu merosakkan DNA secara langsung dan berbeza daripada bentuk radiasi yang lebih kuat seperti sinar-X atau cahaya ultraungu. Pakar telah mengesyorkan agar individu yang bimbang tentang pendedahan radiasi telefon bimbit memilih untuk menggunakan fon kepala atau beralih kepada menghantar teks sebagai langkah berjaga-jaga.