PENANGGUHAN semua acara bola sepak untuk musim ini adalah jalan terbaik bagi membantu keresahan dan kegelisahan mereka yang terbabit dalam industri itu termasuk ahli gabungan bernaung dengan badan induk bola sepak negara.

Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP), Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah dalam kenyataan media berkata, kepada pihak yang bertanggungjawab mengendalikan bola sepak negara, marilah bersama menerima hakikat dan kenyataan untuk meletakkan kepentingan rakyat serta negara mengatasi segala-galanya.

Katanya, secara peribadi beliau akan merindui suasana kemeriahan di dalam stadium, sorakan penyokong, paluan gendang sehingga bunyian tiupan wisel pengadil.

“Insya Allah kita boleh kembali semula pada tahun hadapan dengan semangat dan iltizam yang baru untuk terus memeriahkan dan memartabatkan sukan bola sepak negara.

“Bersama-samalah kita meningkatkan kesabaran dan sentiasa berdoa kehadrat Allah SWT supaya kita terus diberi kekuatan serta perlindungan olehNya di dalam mengharungi ujian luar biasa ini.

“Justeru, dengan mengambil kira semua pandangan dan keadaan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, termasuk negara ini, saya berharap supaya pihak yang mengendalikan bola sepak negara ini dapat membuat keputusan segera mengenai semua kalendar acara bola sepak,” katanya.

Tengku Abdul Rahman turut mengambil peluang untuk menyentuh sedikit dan berkongsi pandangan mengenai perkembangan terkini bola sepak negara di kala dunia sedang berhadapan wabak pandemik itu.

“Saya mengikuti rapat semua pandangan dan perbahasan mengenai keberadaan semua pertandingan bola sepak di dalam negara termasuklah Liga Malaysia, Piala Malaysia, Piala FA, Piala Presiden, Piala Belia dan Liga Futsal Kebangsaan.

“Saya percaya semua pandangan yang dilontarkan adalah dibuat di atas keprihatinan dan semangat kebersamaan supaya pihak yang bertanggungjawab di dalam pengendalian bola sepak negara dapat membuat keputusan yang terbaik untuk rakyat dan negara.

“Tiada siapa yang boleh menjangkakan bila pengakhiran kepada wabak ini.” katanya.