SEMUA pemain Ligue 1 yang kembali ke kelab masing-masing bermula 11 Mei diarah menjalani pemeriksaan kesihatan menjelang saingan liga yang dijangka bersambung pada Jun namun bergantung kepada kelulusan kerajaan, menurut kenyataan Liga Perancis (LFP).

Lembaga Pengarah LFP akan meneliti draf dokumen perubatan dan protokol kesihatan daripada wakil liga kepada doktor kelab.

Menurut kenyataan itu lagi, pemain kembali ke pusat latihan bermula 11 Mei untuk menjalani pemeriksaan penuh kesihatan dan ujian swab diikuti pemantauan harian yang akan diperincikan sehingga April.

LFP turut menegaskan untuk menyambung kembali aksi liga pada pertengahan Jun bergantung kepada syarat ditetapkan kerajaan dalam masa beberapa hari lagi.

Perancis melaksanakan perintah berkurung di seluruh negara sehingga 11 Mei.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Bolasepak Perancis, Noel Le Graet berharap final Piala Perancis dan Piala Liga dapat dilangsungkan sebelum liga kembali bersambung.

Paris Saint-Germain bertemu Saint-Etienne pada Piala Perancis manakala skuad Thomas Tuchel menentang Lyon pada Piala Liga.

Bola sepak di Eropah tergendala sejak pertengahan Mac lalu susulan pandemik koronavirus dan Perancis mencatat 22,000 kematian sehingga hari ini.